torsdag 10 februari 2011

Day 08 - Most overrated book

Den mest överskattade boken? Den mest överskattade? Den?! Alltså, pratar vi överskattade böcker kan vi prata i timmar. Hur många överhypade böcker finns det inte? Böcker som lever på att vi lättlurade människor tror allt vi hör i TV-reklamen.

Nåväl, Martina har täckt upp ganska bra på fronten överskattade böcker. Själv tänker jag ägna mig helt åt mitt eget lilla hatobjekt. Det har blivit till ett hatobjekt faktiskt, inte för att boken är dålig nog att hatas utan för att folk envisas med att älska den fast den inte förtjänar det.

Vi pratar Da Vinci-koden av Dan Brown. Den förtjänar ärligt talat inte all den publicitet den har fått. Alltså – idén är fascinerande. Konspirationer, uråldriga sammansvärjningar och hemliga chiffer som kan kullkasta hela vår världsbild. Indeed – det är spännande!

Eller kunde vara... om inte boken var så illa skriven. Jag blir besviken på författare som måste förklara allting femton gånger för att läsaren inte ska behöva tänka själv. Jag gillar att tänka själv! Jag gråter blod när karaktärer är så endimensionella och förutsägbara som Browns karaktärer och när vi ändå är inne på förutsägbar; man kan gissa sig till varenda vändning i historien flera sidor i förväg. Boken har en viss stämning men herregud, hur många böcker har inte det?! Jag vet många mycket bättre böcker som har det! Därför går priset för Mest överskattade bok till just Da Vinci-koden.

2 kommentarer:

  1. Hade jag varit med i utmaningen hade jag antagligen angett samma bok som den mest överskattade. Kände precis som du, vilken härlig idé. Men kan han ens skriva den där? För mig hade det blivit den eller hela Lisa Marklunds författarskap! :-)

    SvaraRadera
  2. Hah! Känner precis likadant för Lisa Marklund. Hon skriver bra krönikor och bör hålla sig till det!

    SvaraRadera