fredag 1 oktober 2010

Tematrio - Titelkvinnor


För att göra den här s.k. semibokbloggen lite mer litterär tänkte jag låna en Tematrio från Lyrans Noblesser. Det blir förra veckans tema: Titelkvinnor. Berätta om tre romaner/noveller/texter med kvinnoförnamn i titeln.1. Och fjättra Lilith i kedjor är en ockult spänningsroman av Åsa Schwarz. En kvinna flyr för sitt liv genom gatorna på Södermalm, rakt i armarna på sina banemän, en man blir mördad i nutid och en annan försnillar 35 miljoner kronor. Tre separata historier som vävs samman till en med den gemensamma nämnaren Lilith – Adams första hustru och enligt judiska skrifter modern till alla demoner och vampyrer. Ockultism, IT och matematik i en kombination som slår en bok av Dan Brown vilken dag som helst!

2. Liseys berättelse av Stephen King är en berättelse om kärlek och sorg samtidigt som den bär alla Kings utmärkande drag. När Lisesy man, den prisbelönte bästsäljarförfattaren Scott dör efter 25 års äktenskap hittar hon en slags skattjakt bland hans tillhörigheter och den för henne på en resa till ett ställe dit Scott gick – ett ställe som skrämde honom och skänkte honom lugn, ett ställe som kunde äta honom levande eller ge honom de idéer han behövde för att leva. Det handlar om kärlek och kreativitetens källa.

3. Coraline, underbara David Gaimans skrämmande barnbok om flickan som älskar att utforska världen. En dag hittar hon en nyckel till den dörr som uppenbarat sig där det förut bara fanns en tegelvägg. På andra sidan finns ett hus som är misstänkt likt hennes eget men något är inte som det ska. Där finns också den andra mamman och den andra pappan, med ögon av knappar och de vill hålla henne kvar i sin värld. Coraline får slåss med alla krafter hon har för att ta sig tillbaka till verkligheten. Lite som Alice i Underlandet, fast ändå inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar