torsdag 7 oktober 2010

Tematrio - Titelmän


Förra gången (jag hängde på) Lyrans tematrio var temat betitlade kvinnor, denna gång handlar det om boktitlar som innehåller mansnamn. Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett mansförnamn i titeln.1. Röde Orm av Frans G Bengtsson.
Kort och gott Orm Tostessons liv och resor. Sedan han sjanghajats ombord på ett vikingaskepp blir han vän med sina kidnappare och reser sedan runt på flera äventyr. De tar honom längs hela Europas västsida innan han återvänder till de Skånska skogarna. När sedan hans bror återvänder med nyheten om att han vet var man gömt den ofantliga skatten Bulgarguldet är det upplagt för ännu en resa. Det är fängslande, humoristiskt och underhållande, även när det är som allra blodigast.

2. Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King.
En av Kings lättare böcker, i ren vikt alltså, handlar om Trisha som ska tillbringa lördagen med att vandra en lättare bit av Appalacherleden tillsammans med sin storebror och sin nyskilda mamma. Hon avviker från stigen för att slippa broderns och moderns eviga gräl och går vilse i vildmarken. Med sig har hon sin Freestyle på vilken hon rattar in Red Sox' matcher och lyssnar på hur hennes hjälte, Tom Gordon räddar hem poängen. För att slippa känna sig ensam fantiserar Trisha om hur Tom går brevid henne i skogen och någonting går faktiskt brevid henne men det är inte Tom Gordon...

3. Eric av Terry Pratchett.
Detta är Pratchetts version av Faust. Eric är Skivvärldens ende demonologihacker och har blott tre önskningar; att få evigt liv, att bli universums härskare och en rykande het brud. Tyvärr är han inte vidare bra på sitt jobb. Istället för att frambesvärja en mäktig demon får han Rensvind, Skivvärldens antihjälte och utan tvekan dess sämste trollkarl samt dennes älskvärda(?) resesällskap Bagaget. En parodi av högsta klass, så som alltid när det gäller Pratchett. Extra roligt såklart, om man har lite hum om originalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar