tisdag 19 oktober 2010

Tematrio - Film


Stackars Lyran är sjuk och vill ha tips på bra film att fördriva tiden med. Kort och gott är veckans uppgift att berätta om tre favoritfilmer. Hur jag nu ska kunna hålla mig till tre...1. Livet är underbart (La vita è bella) börjar som en romantisk komedi och berättar historien om en italiensk jude vid namn Guido, som kommer till en ny stad och uppvaktar sitt hjärtas dam, Dora. Guidos charm och fantasi får tillslut Dora på fall och tillsammans får de en son, Giosuè. Sedan tar livet en drastisk vändning. Tre månader innan andra världskrigets slut får Guido veta att han och sonen skall deporteras till ett koncentrationsläger. För att hålla hoppet uppe försöker Guido övertala sin son att lägret endast är en lek, en tävling där det gäller att samla poäng för att kunna vinna sin alldeles egen stridsvagn. Roberto Benigni är suverän, både i rollen som Guido och som regisör. Man slits mellan hopp och förtvivlan i en gripande film med en stor portion humor och skratt.

2. Sin city staden som drar till sig de hårda, de korrupta, de med brustet hjärta. Männen är hårdhänta, ärrade och ständigt på jakt efter kvinnor. Kvinnorna är lättklädda, prostiuterade och precis som männen, våldsbenägna skurkar. Filmen är en stilistiskt fulländad film-noir, baserad på Frank Millers seriealbum med samma namn och består av fyra separata historier som vävs samman till en. Det är svårt att inte ryckas med i karaktärernas hämndlystnad.

3. Salems Lot (1979) är en vampyrhistoria om vampyrer som de ska vara, ondskefulla och otäcka. Författaren Ben Mears återvänder till sin hemstad, Jerusalems lot för att skriva en bok om det kusliga Marstenhuset. Det händer konstiga saker i staden och Ben börjar tro att det är just Marstenhuset som är roten till det onda, där det står upphöjt på en kulle och blickar ner över byn. Det var den här filmen som, när jag såg den första gången för ca 20 år sedan, väckte mitt stora intresse för vampyrer. Barlow kan mycket väl vara det läskigaste som finns.

5 kommentarer:

 1. Börjar bli dax för mig att kolla lite film tror jag. Måste bara lära mig sitta still, ser aldrig en hel film./Anette

  SvaraRadera
 2. Skönt att det finns fler som föredrar monstervampyrer.

  SvaraRadera
 3. Anette: Där har man ju fördelen om de går på en reklamkanal, du kan gå ut o röka i pausen ;)

  Arina: Jamen visst! Man känner sig ganska ensam ibland.

  SvaraRadera
 4. Åh, livet är underbart älskar jag också. Jag har sett den fyra gånger och jag skulle kunna se den minst fyra gånger till. Det är en film med humor, kärlek och sorg. Allt i ett: ena stunden skrattar man för att i nästa gråta. L´amo!

  SvaraRadera
 5. ma certo! è un film completo :)

  SvaraRadera