lördag 9 oktober 2010

something old, something new, something borowed, something blue

Jag hittade en bokenkät hos AMO, som i sin tur hittat den hos O och eftersom jag är svag för enkäter kan jag inte låta bli. Lite bröllopsskrock på bokvis alltså.


Något gammalt: Iliaden av Homeros
Tryckt 1972 men har ett ursprung som är lite äldre en så. Berättelsen om det Trojanska kriget är förmodligen det äldsta bevarade exemplaret av grekisk litteratur. Sköna Helena, Akilles, Agamemnon och Paris. Mer uråldrigt än så tror jag inte att det blir i min bokhylla.

Något nytt: Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger
Förvisso inte en nyss utkommen bok i sig men ändå min senast inköpta och den jag läser för tillfället. En historia om saknad, om kärlek och om att närvara i nuet.

Något lånat: Lusten att skriva av Julia Cameron.
Jo, jag har minsann lånat på biblioteket jag! En inspirationsbok för den skrivande människan, om att betrakta livet och låta varje ögonblick vara intressant. Att se det stora i det lilla. Fylld med praktiska övningar som väger upp för allt onödigt lull-lull som författarinnan verkar var så förtjust i.

Något blått: Drood av Dan Simmons.
Med Wilkie Collins som berättarröst får vi följa Charles Dickens fem sista år i livet. Vi förs runt i London via opiumhålor och underjordiska tunnlar, vi möter älskarinnor, förvildade kloakbarn och opiumslavar, vi upplever mesmerism och ond, bråd död. Frågorna radas upp. Vad hände egentligen den där olycksaliga dagen för tågolyckan? Håller den store Charles Dickens på att bli galen? Och vem – eller vad – är Drood?

1 kommentar: