onsdag 12 oktober 2011

Bokalfabet 2.0 - M

Sommarlovet är slut och vi tar nya tag med Bokalfabet 2.0. Detta är förra veckans bokstav M. Någon gick nämligen och blev dyngförkyld innan hon hann ta tag i den.

1. Fem ord på M som du kan associera till en, två eller kanske fem boktitlar. Det får vara hur långsökt som helst. Mamma. Magstark. Munter. Mystisk. Människa.
Det första jag tänker på är Agatha Christies alla mystierier. Mycket för att Christie är en av min mammas stora favoriter men också för att ett mord á la Christie aldrig är magstarkt – det är det mystiska som är centralt. Mysteriet och de inblandade människorna. Min favoritkaraktär är Miss Marple, en i många lägen munter liten tant.

2. En fiktiv karaktär med för- och/eller efternamn på M.
Meriadoc Merry Brandybuck (Vinbock i Å. Ohlmarks översättning och Brännbock i E. Anderssons översättning, undertecknads anm.) beskrivs av Tolkien som den mest klarsynte och smartaste av hobbitarna. Det är han planerar avfärden från Fylke, det är han som leder följet genom många av de svåraste passagerna på resan och det är han som studerar kartor (inför framtida resor han förstår ska bli av) under tiden i Vattnadal. De som bara sett filmerna har helt klart missat mycket av Merrys storhet, den syns inte alls lika tydligt där som i böckerna.

3. Midsommar är en speciell tid i Sverige. Berätta om en bok där den här helgen har betydelse.
Det är midsommarnatt och älvorna har återvänt, vackra, glamourösa, förtrollande – och onda. Det där sista har människorna tyvärr redan glömt. Det är bara mormor Vädervax och hennes häxkollega Nanna Ogg som vet hur farligt Herrskapsfolket egentligen är...
Bara i Terry Pratchetts underbara Skivvärld förenas orangutanger, dvärgar, träskodansare och blivande drottningar för att bekämpa Älvor. Naturligtvis är gränsen mellan älvornas värld och Skivvärlden som tunnast på – ja, midsommarafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar