tisdag 15 mars 2011

Tematrio - Barn och ungdom

Det är ytterst sällan jag läser om mina favoritböcker från barndomen. Idag har jag helt andra erfarenheter med mig i bagaget och ställer helt andra villkor på litteraturen än då. Jag vill helt enkelt inte förstöra de bra upplevelser jag hade med favoritböckerna i fråga. Det hindrar mig dock inte från att göra det Lyran ber om: berätta om tre barn-/ungdomsböcker!

1. Berättelsen om Narnia av C.S. Lewis är sju böcker jag för alltid kommer bära med mig. Det började såklart med den tecknade filmen om Häxan och lejonet som visades kring nyår varje år. Den öppnade mina ögon för landet Narnia och alla fantastiska varelser där.
När jag i vuxen tänker tillbaka kan jag tycka att den kristna allegorin på många ställen är lite väl övertydlig men i tioårsåldern var det inget som störde mig. Religion var helt enkelt inte en del av min vardag och barn tänker väldigt sällan i banor de inte bryr sig om. De är så sköna på det viset!

2. Agnes Cecilia: en sällsam historia av Maria Gripe var förmodligen den bok som öppnade mina ögon för det kusliga. Det är en vacker och gåtfull historia, fylld av oförklarliga händelser men också en berättelse om ensamhet och sorg. Hur bearbetar man sin sorg när ingen tycks vilja prata om det som hänt? Ett mycket aktuellt ämne för mig i mina yngre år, även om det inte var mina föräldrar som fattades.

3. Kram av Hans-Eric Hellberg fick jag i födelsedagspresent ett år. Den är ett försök till en ärlig bok om att vara ung men som Hellberg själv skriver, att vara ärlig kan vara svårare än man tror. Det är i vilket fall en bok om de yngre tonåren för folk i de yngre tonåren. För mig var den lite av en vän, det var tryggt att läsa att det inte bara var jag som var sådär hispig och knäpp. Jag som hittills läst om Narnia och Agnes Cecilia blev förvånad över de intima och nästan erotiska inslagen och jag undrade på fullaste allvar vad min mamma skulle säga om hon såg mig läsa boken.

3 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar Agnes Cecilia! Jag hoppas att jag lyckas få min unge att läsa den snart. Hon är ju alldeles till sig av filmatiseringarna (Flickan vid stenbänken, Pappa Pellegrins dotter) i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Och böckerna är ju så mycket bättre än filmatiseringarna. Åtminstone Agnes Cecilia :)

    SvaraRadera