tisdag 29 mars 2011

Bokalfabet 2.0 - A

Jag har onekligen en soft spot för utmaningar och när O drog igång Bokalfabet 2.0 blev världen genast en lite bättre plats (jamen det är trots allt de små sakerna som gör livet så bra!). Sedan hände inte så mycket, min läs-och-blogg-torka höll i sig och livet övergick i någon slags säsongsbetonad narkolepsi med bara jobba och sova på schemat. Nu ska jag dock försöka klämma in lite bloggande i detta fullspäckade schema och samtidigt som jag börjar med bokstaven A håller jag tummarna för att det inte ska bli allt för rörigt.

1. Först ut är fem ord på A, slumpvis utvalda ur den eminenta SAOL. Kombinera ett eller fler ord och associera till en titel. Du får vara precis hur långsökt du vill men förklara hur du tänker. Fem ord till en titel är målet men kanske behöver du fem titlar för att använda de fem orden, eller så skiter du i att anväda alla fem. Syftet är att tipsa om böcker!
Orden för dagen är: Avsätta. Aldrig. And. Analfabet. Avec.

Nu gjorde jag uppgift två före den första och jag tror jag stannar på spåret Feist och the Riftwar saga.
Serien börjar med att det händer något människorna aldrig kunnat tänka sig – en reva uppstår mellan världen de lever (Midkemia) i och en annan, vilket leder till en hel del motsättningar. Som om inte intrigerna i Midkemia vore nog. I huvudstaden – där invånarna på slottet säkerligen dricker avec – konspirerar fler av de tänkbara tronföljarna för att avsätta kungen. När våra hjältar försöker stoppa utbrottet av ett inbördeskrig tar man hjälp av en ung tjuv vid namn Jimmy the Hand. Denne unge man är i hög grad analfabet.
Det borde vara alla ord utom and men eftersom jag läser böckerna på engelska återkommer detta ord otaliga gånger.

2. Uppgift två handlar om att presentera en fiktiv karaktär från böckernas värld. För- eller efternamn på A.

Jag har nyss inhandlat tre nya böcker i Raymond E. Feists serie om Midkemia och kommer därför osökt att tänka på Arutha conDoin, den yngste sonen till hertig Borric av Crydee. Han presenteras som varandes mörk till sinnes och inte alls lika lättomtyckt som sin bror men under historiens gång fattade åtminstone jag tycke för den egensinnige unge mannen och han växer till att bli en av de mest mångfacetterade karaktärerna.

3. Fråga tre lyder kort och gott: Vilken bok med arbetarfokus är din favorit?

Elsie Johanssons Nancy är nog den bok som gjort störst intryck på mig. Jag hörde den på radio – uppläst av Elsie Johansson själv – den sommaren jag bodde hos min mormor. Ljudböcker är annars inte alls min kopp te men den här gången blev jag medryckt och berörd. Det måste ha varit bra!

2 kommentarer:

  1. Känns alltid bra att mina infall roar någon! Är också svag för utmaningar (kanske märks) för att jag då kommer att tänka på böcker jag inte läst på länge, eller tänkt läsa och glömt bort.

    Jag har inte läst Elsie Johansson. Nästan lite pinsamt, men det går ju att göra något år det. Är det Nancy du rekommenderar mest?

    SvaraRadera
  2. Lite så ser jag det också samtidigt som jag kan få lite nya boktips av andra i utmaningen.

    Nancy är den enda jag läst/hört men jag vet att det är en trilogi av vilken boken Nancy är den sista. Jag skulle tro att det är en bra idé att läsa Glasfåglarna och Mosippan först.

    SvaraRadera