torsdag 28 april 2011

Hoppa jämfota av upprymdhet

Jag läser – nej, förlåt – jag slukar senaste numret av Illustrerad vetenskap. Med Dan Simmons The Terror och historien om den olycksaliga Franklinexpeditionen färskt i minnet fascineras jag av kanadensiska forskares senaste upptäckt.

1850 gav sig HMS Investigator ut för att leta efter John Franklins försvunna skepp, Erebus och Terror. Till skillnad från många andra expeditioner valde man att gå mot nordvästpassagen västerifrån och när provianten, efter 2 år fastfrusna i packisen började sina valde man att fortsätta österut till fots. Man blev slutligen upplockade av räddningsfartyg och alla utom tre besättningsmän överlevde strapatserna. Skeppet Investigator har ingen sett sedan det övergavs. Det vill säga, fram till i somras då det hittades av kanadensiska marinarkeologer.

bild från www.illvet.se

Repotaget är fyra uppslag långt och berättar om John Franklins försvunna besättning, om Lady Franklins jakt på maken och kapten Robert McClures resa med Investigator. Det berättar också hur det iskalla vattnet bevarat det som finns i det sjunkna skeppet. Till och med papper och skrift. Arkeologerna säger sig vara hoppfulla vad gäller att hitta Erebus och Terror och – om skeppen är kompletta nog – få ett hum om vad som faktiskt hände expeditionen.

Det är så otroligt spännande. Franklinexpeditionen är ett av moderna tiders största mysterier. Nyfiken och vetenskapstokig som jag är kan jag bara avundas de forskare som eventuellt får vara med och göra en sådan upptäckt! Igenkänning och kopplingen till en bra bok gör såklart sitt till. Samtidigt känner jag mig lite kluven. Det är ju trots att mysteriet som ligger till grund för The Terror.

Jag tror dock att vetenskapskvinnan i mig kommer att ta överhanden i slutändan. Jag har fantasi nog att tro stenhårt på Dan Simmons version samtidigt som jag läser om vad som verkligen hände.

2 kommentarer:

  1. The Terror låter som en bok att läsa trots allt, den hissnande bakgrunden har jag missat tills nu

    SvaraRadera
  2. Det är den hisnande bakgrunden som gör den så bra!

    SvaraRadera