tisdag 26 april 2011

Bokalfabet 2.0 - E

Bokstaven E är den femte bokstaven i alfabetet och således också nummer fem i bokstavsleken Bokalfabet 2.0.

1. Först ut är fem ord på E. Associera fritt till böcker – fem ord kan bli fem titlar eller en, det viktigaste är att tipsa om böcker.
Elegant. Eufori. Erkänna. Enkel. Elefant.

Elegant är mrs Ayres på Hundreds hall och även om Främlingen i huset inte blev någon stor favorit så kan jag ändå rekommendera den till alla som älskar en spökhistoria. Mrs Ayres dotter Caroline är till skillnad från sin mor en enkel person. Hon är praktisk och föredrar att handgripligen ta sig an alla tänkbara uppgifter.

Erkänna är något Raskolnikov borde göra när han i Brott och straff yrar omkring i febrig förvirring. Detta erkännande är dock något som sitter extremt hårt åt och vi får därför följa honom genom hans moraliska dilemman.

Eufori är lite av den känsla jag (och andra) njuter av nu då det är vår. Vår är det också då Lillan kommer till jorden i Majas visa (en sång som min mamma alltid sjöng för mig som barn eftersom jag, precis som Maja är född i maj). Maja tittar på naturen är ett måste för alla nyfikna barn. Med den i högsta hugg odlade jag groddar och studerade myror med förstoringsglas. En självklar association, tycker ni inte det?!

Ordet elefant får mig osökt att tänka på Pellefant. Denna självgoda och ganska dryga leksak som skapades av Bamses pappa – Rune Andréasson.


2. Den andra uppgiften är att presentera en litterär karaktär med för- och/eller efternamn på E.

Edmund Pevensie känner sig ofta förbisedd av sina äldre syskon och när de tillsammans kommer till Narnia i Häxan och lejonen förråder han dem till Den vita häxan. Under berättelsens gång inser han dock sina fel och slåss i slutändan tillsammans med Aslan och syskonen mot häxan. Han är en av huvudkaraktärerna också i de följande två böckerna och har mindre roller i ytterligare två.

3. Lyft fram en europeisk författare du tycker får på tok för lite uppmärksamhet.

Förra året fick jag – av en ren händelse – hem ett exemplar av Lena Anderssons Duck city, en svart komedi med udden riktad på USA. Hur mycket det skrivits om Andersson och hennes böcker har jag faktiskt ingen aning om men det kan inte vara överdrivet mycket, jag hade aldrig hört talas om henne förut. Hon hade något jag fastnade för och jag skulle mer än gärna läsa fler av hennes böcker.

2 kommentarer:

  1. Nu måste jag skärpa mig, måste börja läsa igen!!!/anette

    SvaraRadera
  2. Man kan få sig en o annan bra berättelse till livs om man läser :)

    SvaraRadera