måndag 11 april 2011

Bokalfabet 2.0 - B

Andra bokstaven i Bokafabetet.

1. Använd följande fem ord och associera till en titel. Det får vara precis hur långsökt som helst.

Båt, Badkar, Bomber, Berså, Blyg

Badkar, bomber och berså får mig av någon anledning att tänka på Sagan om ringen och hobernas besök hos Tom Bombadill. Där finns såklart inga bomber och ingen berså per se men väl ett badkar och orden tillsammans får mig att associera till historien som helhet. Det är mer en känsla än ett faktisk användande av orden.

Orden båt och blyg kan vi också baka in i Sagan om ringen, båtar går ju västerut från Grå hamnarna och söta Sam är länge blyg in för sin kära Rosa.

2. En fiktiv karaktär med för- och/eller efternamn på B.

Hercule Barfuss är huvudkaraktären i en av världens vackraste – och samtidigt vidrigaste – berättelser. Den vidunderliga kärlekens historia är en fantastisk saga om onda, goda och annorlunda människor, om förutsättningslös kärlek, om hat och hämnd. Det är en brutal kärlekshistoria, en kärlekshistoria som inte är sentimental. Jag gillar inte sentimentala historier men jag älskar det här!

3. Berätta om en bok som innehåller ett bröllop.

Redan titeln – Krönika om ett förebådat dödsfall – avslöjar vad som ska hända och redan i bokens första mening berättar Gabriel García Márquez vem som skall dö. Han heter Santiago Nasar och är kusin till berättarjaget, som 20 år efter händelsen skriver om det överdrivet förebådade dödsfallet. Han undersöker vad som hände före och efter mordet, varför man dödade Santiago Nasar och hur alla utom offret själv kunde känna till vad som skulle ske.
Allt har sin grund i ett storslaget bröllop och en återlämnad brud. Myllret av karaktärer är på intet sätt förvirrande – snarare blir det till en glad skröna, en spännande deckare och en poetisk betraktelse. Allt i en och samma bok.

6 kommentarer:

 1. Gillar din användning av orden, fem till en titel är inte dåligt! Har inte läst Den vidunderliga kärlekens historia. Lite pinsamt. Har fått för mig att det inte är min grej.

  SvaraRadera
 2. Jag blev lite imponerad själv faktiskt ;)

  Den vidunderliga kärlekens historia var absolut inte min grej. Innan jag läst den. Sedan älskade jag den.
  Varför jag fick för mig att läsa den kan jag inte minnas.

  SvaraRadera
 3. Känner att jag ligger dåligt till i bokvärlden./anette

  SvaraRadera
 4. Men ingen kan göra så goda chokladbollar som du!

  SvaraRadera
 5. Halloj Queen... Din publiceringstid i bloggstafetten 23/4 är 10.00. Hoppas att det funkar. Mer info kommer.

  SvaraRadera
 6. Det funkar bra - det kommer vara tidsinställt för den 23/4 är jag inte hemma :)

  SvaraRadera