lördag 3 november 2012

Tematrio - Halloween

I onsdags var det Halloween och veckans Tematrio är passande nog på samma tema. Tre skrämmande romaner eller noveller. 
Nu har Lyran redan tagit upp två av de böcker jag tycker passar utmärkt som Halloweenläsning - Frankestein eller den moderne Prometheus och Dracula - två klassiker som står sig än idag. Jag tänkte ta upp tre skrämmande romaner med lite färre år på nacken.

Den förskräckliga apan av Stephen King är titelhistorien i novellsamlingen med samma namn. Det är också den novell som skrämde mig mest i en samling av många bra och skrämmande noveller. Apan är en uppdragbar leksak som varit trasig sedan länge och ändå händer det ibland att cymbalerna i apans händer slår... Det är något med besatta leksaker som skrämmer mig från vettet. Lite som onda barn. Kontrasterna mellan det onda och det oskyldiga blir skrämmande stor.

Evig natt av Michelle Paver är en arktisk spökhistoria som kanske passar sig bäst när snöstormen viner. Ändå är den ack så skrämmande även en regnig höstkväll. Faktiskt varje gång mörkret faller oavsett årstid. Kort sagt kan ingen fly från den kompakta arktiska natten och Jack - bokens huvudperson - finner att han inte är ensam i mörkret. Något vandrar där ute.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist utspelar sig även den på en ö med det ödsliga havet som närmaste granne. Havet som döljer de mest oanade fasor. Havet för vilket allt är personligt och som tar vad det vill ha. I Roslagens skärgård hittar vi den uppdiktade ön Domarö och där utspelar sig en utomordentlig svensk spökhistoria. Skräckelementen i Människohamn är betydligt mer nedtonade än i Ajvide Lindqvists övriga romaner och det är vad jag gillar. Historien kommer närmare. Blir obehagligare. Mer suggestiv och otäck.

2 kommentarer:

 1. Åh, du är en av blogspotarna som jag aldrig lyckas kommentera till från annat än förvalda Google-kontot... Vet inte varför det blir så. Jag får nog ta och läsa Paver, inte första ången jag läser om, och blir nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar underligt... Även anonyma ska kunna kommentera. Fast det är klart... blogger är sällan helt som det borde. Kul att du lyckats nu iaf! :)
   Tycker absolut att du ska läsa Paver!

   Radera