onsdag 8 augusti 2012

Tematrio - Titelgeografi


Vi fortsätter på titeltemat. Geografi denna vecka. Berätta om tre böcker med en geografisk benämning i titeln. Utomjordiskt går också bra!


Skuggan över Innsmouth av H.P Lovecraft utspelar sig i en fiktiv hamnstad i Massachusets, USA. Något har hänt i den lilla staden. Husen står igenbommade, fallfärdiga och maskätna, men det hörs sällsamma ljud bakom de tjocka träplankorna. Hasande steg, gutturala läten och omänskliga röster. Stanken av rutten fisk blåser in från havet. Det berättas om ohyggliga saker. Människor har försvunnit spårlöst, det ryktas om människooffer och gudadyrkan. Vem vet vilka ohyggligheter som vaknat i havsdjupen?
En av Lovecrafts bästa skräckhistorier, utan tvekan.

King of Elflands daugher av Lord Dunsany är en storslagen berättelse om Alveric, son till hertigen av Erl, och hans äktenskap med Lizrael, dottern till kungen av Elfland.  Det är en poetisk, mystisk och omåttligt sorgligt skildring om vad som kommer efter "och så levde de lyckliga..". Det är ett storverk av en fantasymästarnas mästare.

Människoätande människor i Märsta av Aase Berg. Prosapoesi om kärlek, vänskap och ilska. Korta intensiva berättelser om tonårens kaos med allt vad det innebär. Trist skolvardag. Längtan efter frihet och självständighet. Revolt. Ja, och Märsta är ju där undertecknad gick i skolan en gång för längesen.


5 kommentarer:

 1. Inte läst någon av dem faktiskt! Inte ens hört talas om :O

  SvaraRadera
 2. Inte hört talas om H.P Lovecraft?! Jag är chockad! ;)
  Då har du fått nya tips om bra böcker nu.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också att Innsmouth hör till Lovecrafts bästa. Och Människoätande människor i Märsta är ju underbar!

  SvaraRadera
 4. Den är så charmig! Människoätande människor i Märsta.

  SvaraRadera