söndag 12 augusti 2012

I min bokhylla - H


* Horn av Joe Hill, berättar historien om Ig som en dag vaknar upp med horn i pannan. Det senaste året har för Ig varit helvetet på jorden och horn känns fullständigt logiskt. Härifrån får vi följa Ig i jakten på mörka hemligheter. Det är råbarkad humor, allvar och skräck med glimten i ögat men framför allt är det skräck av den allra mänskligaste modell: att förlora någon man älskar. Hill är en mästare på att skapa sympati för sina tilltufsade protagonister och Ig är inget undantag. När jag tänker efter är Horn nog en av de böcker jag har ligger i att-recensera-högen. Uj, uj, där har den legat allt för länge!

* Herrskap och häxor av Terry Pratchett. Det är midsommarnatt och älvorna har återvänt, vackra, glamourösa, förtrollande - och onda! Men det där sista har människorna redan glömt. Det är bara mormor Vädervax och Nanna Ogg som minns hur farligt herrskapsfolket verkligen är... Detta är en lekfull tolkning av flera av tidernas stora mästerverk. Terry Pratchett i högform. Dessutom får vi lära oss vad ett parasituniversum är. Mycket användbar information! 

* Härskarringen av JRR Tolkien. Någon närmare presentation av dessa böcker känns knappast nödvändig. Det är kampen mellan gott och ont. Det är alver, dvärgar och hobbitar. Det är fantastiska äventyr och kärleken till hemmets lugna vrå. I min bokhylla finns den i fyra upplagor - en engelsk upplaga, en svensk gammal översättning med illustrationer, en svensk nyöversättning och en filmupplaga. Alla har de sin charm, alla är de sönderlästa, en av dem måste läsas innan året är slut.

2 kommentarer:

  1. Lika imponerad varje gång då du skriver om dina böcker:) Ha de bra!!/anette

    SvaraRadera
  2. Det är ju det jag gör på den här bloggen! Skriver om böcker. Iaf mest om böcker :)

    SvaraRadera