söndag 22 juli 2012

I min bokhylla - F


* Fem i knipa var den första av Enid Blytons jag någonsin läste och den fick mig fast. Att få uppleva riktiga och många gånger skrämmande äventyr tillsammans med barn i min egen ålder var oslagbart. Det kändes verkligt. Blyton hade mig fast från första sidan och sedan avverkade jag alla hennes verk i en rasande fart. När jag inte läste dem så lekte jag dem. Levde dem. Älskade dem.

* Firestarter (Eldfödd) av Stephen King. En av Kings tidigare romaner och den första jag fick i min ägo. När det statliga institutet Butiken får nys om Charlie och hennes förmåga att sätta eld på saker med vilje gör de sitt bästa för att fånga in och döda flickan. Men Charlie och hennes pappa flyr undan agenterna i en skräckfylld jakt från New York till skogarna i Vermont. Vad ingen räknat med är att även ett barn kan känna maktlystnad och hämndbegär och få anar hur farlig Charlie kan bli när man förråder henne. King är mästare på kusliga historier och expert på att ta till barn för att förstärka effekten. Detta är inget undantag.

*Främlingen i huset av Sarah Waters är en spökhistoria i 1940-talets England. Den skuldsatta småstadsläkaren, dr Faraday kallas till Hundreds hall för ett uppdrag och drabbas av medlidande med den fordom så vackra byggnaden. Han kommer att mer eller mindre tvinga på familjen sina tjänster och spenderar allt mer tid på godset. Med allt vad det innebär. Det är en berättelse om klassamhället, om kärlek, besatthet och hemsökelse. Den börjar bra och den slutar på samma vis men bokens sävliga tempo är i mitten alldeles för långsamt. Jag säger aldrig nej till en spökhistoria men av denna hade jag mer att önska.

2 kommentarer:

  1. Själv tyckte jag verkligen om Främlingen i huset, men den var inte ett dugg läskig och den var mer som en vanlig roman än en spökhistoria..

    SvaraRadera
  2. Nej, den var inte så mycket spökhistoria och det var nog mest därför jag blev lite besviken. Hade jag inte förväntat mig en sådan hade jag nog gillat den mer.

    SvaraRadera