måndag 6 juni 2011

Boktolva i tretton delar - Paolo Bacigalupi

Vad händer när stora företag använder sig av biologisk terrorism för att öka sin makt i samhället? Vad händer när sagda terrorism går över styr och ställer människans tillvaro på sin spets? Vad händer när oljan tar slut? När havsnivåerna stiger? När livets mening blir jakten på mat för dagen? The Windup girl ger oss en möjlig inblick.

I en inte alltför avlägsen framtid sätter världen människans överlevnadsinstinkter på prov. Thailand har klarat sig förhållandevis bra i kampen om kalorierna men hur länge kan man stå emot företagsjättarna och deras sterila grödor? Bangkok ligger under vattennivån och den ständiga kampen mot genetiskt förbättrade virus tär på den inrikespolitiska stabiliteten.

Vi möter flertalet spännande karaktärer i en allt mer kaotisk stad - kalorimannan Anderson Lake, den sluge kinesen Hock Seng, diverse politiker och entreprenörer samt Emiko, en windup från Japan. Hennes slag kallas för det nya folket. De är genetiskt konstruerade som slavar, soldater och leksaker, tränade att utföra sina sysslor med perfektion. De är dåtidens underklass, utnyttjade och avskydda men egentligen överlägsen den naturliga människan på alla sätt.

Dessa karaktärer guidar oss genom en historia om vetenskapens etiska ansvar, om kärleken till makt (och pengar), om rasism, plikttrogenhet, rädslan för det annorlunda men framförallt om människans kärlek till livet. De väcker frågan om hur långt man kan gå för att rädda sig själv och även frågan om vad en människa är. Är en genetiskt förbättrad människa fortfarande en människa – eller är det att lämna över stafettpinnen till en helt ny art?

Bacigalupi har filosoferat om djupa frågor. Han gör det på ett underhållande sätt – sceneriet är levande och karaktärerna mångfacetterade. Jag kastas mellan skratt, nagelbitande spänning, äckel och sorg, det blir aldrig tråkigt och även om sagda frågor aldrig ställs rakt ut ligger de och pyr i bakhuvudet från sida ett. Det här är en dystopi jag varmt rekommenderar, som ett fan av både sci fi och genetik är jag grymt svag för kombon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar