söndag 22 augusti 2010

Våga vägra välja sida

TV3 är på sista delen i sin Sagan om ringen-helg. Filmerna då såklart. Äkta Tolkien-nörd som jag är läser jag böckerna minst en gång om året och jag har provat 4 olika utgåvor. Alla utgåvor har, av olika anledningar, sin charm men det är en annan historia. Det jag ville reflektera lite över var det här med bok vs film. För tydligen måste man sätta dem emot varandra och så att säga, välja sida.

Bland annat Finskan vägrar se filmerna i helgen för hon gillade böckerna så mycket och filmerna skiljer sig så mycket att hon blir arg. I Finskans värld är hennes åsikt den enda rätta och eftersom hon gillade böckerna så mycket måste hon läxa upp mig när jag tyckte att filmerna var bra. För jag gillar ju inte böckerna... eller hur va det nu?

Nåväl. Hennes åsikt var att filmen var en besvikelse eftersom den skilde sig så mycket från boken och det får hon självfallet tycka bara hon kunde låta andra tycka annorlunda.

Personligen köper jag de flesta ändringar man gjort. Härskarringen är ett gediget verk och på film skulle alla dessa detaljer bli plottrigt. Jag gillar att filmskaparna har fångat allt och alla så pass bra att jag känner igen dem från min egen fantasi och framför allt har de lyckats fånga känslan. Tolkien-andan. Det tycker jag är viktigast.

Visst finns det avvikelser, ibland stora sådana från boken och visst finns det rolltolkningar etc. som jag inte håller med om men den där Tolkien-andan är kvar och för mig gör det en bra överföring till film. Jag känner inte alls detsamma för filmen som för böckerna. Böckerna ger möjlighet att hitta nya detaljer var gång jag läser dem. Nya tolkningar. Nya vinklar. Filmen är vad den är och är densamma varje gång. Den är dock en riktigt storslagen äventyrs-/fantasyfilm och helt värdig att dela namn med Tolkiens storverk.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig helt och fullt. Inte ang. Sagan om ringen för där har jag bara sett filmerna, inte läst böckerna... Men jag ska, ngn gång.

    Men bok och film är ju två helt skilda upplevelser och jag tror att man skulle få rätt tråkiga filmer om de följde böckerna slaviskt. Det gäller bara att man går och ser filmen men öppna ögon och tänker att den har utgått från boken, inte att det är en exakt filmatisering av den.

    SvaraRadera
  2. Jamen visst. Jag är helt övertygad om att man kan gilla både film och bok bara man är öppen för skillnaderna.

    SvaraRadera