måndag 23 mars 2015

Tematrio - Huvudstäder

Veckans tema är kort och gott huvudstäder. Tanken är att berätta om tre böcker som utspelar sig i tre olika huvudstäder men fler böcker från samma stad går an om det kniper.

1. Richard Mayhew - vilket är namnet på protagonisten i Neil Gaimans Neverwhere - är en helt vanlig man med ett gott hjärta och ett fullständigt normalt liv. När han en dag stannar vid en av Londons trottoarer för att hjälpa en skadad flicka kastas han in i en värld han aldrig drömt existerade - en mörk subkultur frodas i övergivna tunnelbanestationer och kloaker djupt under staden - en värld långt mer annorlunda och farlig än den han fram till nu har känt till. Så tekniskt sett utspelar sig historien under en huvudstad men vi behöver inte haka upp oss på detaljer.

2. När John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in tar sin början sitter 12-årige Oskar i en förort till Stockholm och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare, att äntligen slippa skolan och förnedras av sina plågoandar. En pojke mördas på ett brutalt sätt samtidigt som Oskar fantiserar om att döda mobbaren Jonny och han får för ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända. Något i Blackeberg har förändrats, en onämnbar ondska lurar i mörkret men för Oskar sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka vid namn Eli. Det är något märkligt med Eli och Oskar undrar... men inte finns det väl vampyrer i Blackeberg?

3. I Dimitrij Gluchovskijs Metro 2033 befinner vi oss åter igen under en huvudstad. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna omvandlats till små stater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmen, vattenfilter, elaggregat och mat, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna. På en ensam metrostation i änden av det beboeliga systemet upptäcks en ny fasa och unge Artiom tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten för att varna och söka hjälp.

18 kommentarer:

 1. Känner inte till någon av böckerna, men Metro 2033 låter spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är grymt bra! Har blivit ett datorspel :)

   Radera
 2. Tack för tre intressanta böcker som jag absolut skall kika närmare på.

  SvaraRadera
 3. Den tredje verkar läskigt spännande.

  SvaraRadera
 4. Känner inte till någon av de här tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur du har, då har du tre bra böcker framför dig! :)

   Radera
 5. Metro 2033, att jag inte tänkte på den! Läst både den o JAL´s vampyrroman, mycket bra båda. Den första är jag jättenyfiken på att läsa. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första är en av mina absoluta favoritromaner!

   Radera
 6. Neverwhere blir jag riktigt nyfiken på. många tipsar om Gaiman. Låt den rätte komma in har jag faktiskt läst och Metro 2033 har jag på min lååååånga läslista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, den där läslistan... den växer så fort man vänder ryggen till!

   Radera
 7. Det är kul att se hur många böcker jag glömde bort när jag skrev ihop min trio. Hur jag kunde glömma Metro 2033 är en gåta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen underligt! ;-)

   Radera
 8. Jag har inte läst något av John Ajvide Lindqvist, men måste nog ta och åtgärda det snart :)

  SvaraRadera
 9. De två första har jag läst och gillat väldigt mycket. Den sista är jag nyfiken på men ännu inte hunnit läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är precis så mörk och skitig som jag vill ha mina dystopier ;-)

   Radera