tisdag 10 mars 2015

Kaosutmaning 3.0 - En bok vars titel innehåller fler än sju ord.

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp (10 ord) av Roman Puértolas handlar om Pugalendhi, en 38-årig fakir från Rajasthan, som lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa IKEAs senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på IKEA. Han gömmer sig i en garderob som under natten packas in i en låda och skickas iväg och detta är startskottet för en galen resa över världen.

Fakiren lär känna sudanesiska flyktingar på väg till England, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i det konfliktdrabbade Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som som han inte visste om både kärlek och vänskap.

Det är svårt att skriva roligt men Puértola gör det bra. Historien är dock inte utan allvar. Denna surrealistiska skröna bottnar i ett budskap om livsvisdom och utöver den hisnande resan mellan kontinenter gör huvudperson även en själslig resa där han lär sig medmänsklighet och flera grundläggande värden i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar