onsdag 29 oktober 2014

One, two, Freddy's coming for you

För att sätta den där riktigt obehagliga Halloweenstämningen är en bra skräckfilm det absolut bästa.

Terror på Elm Street (A Nightmare n Elm Street, 1984)
I den fiktiva staden Springwood, Ohio plågas ungdomarna av mardrömmar om en man i randig tröja, hatt och en knivförsedd handske. En efter en blir de brutalt mördade då Freddy Kruger tar sig in i deras drömmar för att få sitt lystmäte. De är omedvetna om orsaken men deras föräldrar vi vilar på en mörk hemlighet och det enda sättet att hålla sig vid liv är att absolut inte somna.
Lägg sedan till en ung Johnny Depp i sin första spelfilm och Bob's your uncle..!

The Conjuring (2013)
Alltså, ett ensligt hus mitt ute i ingenstans, dörrar som slår, golv som knarrar och där den förre ägaren spikat igen dörren till källaren, det känns väl igen, Visst är The Conjuring en klassisk historia om ett hemsökt hus och demonutdrivning, men det är en snygg sådan med bra skådespelare och bra tajming på skräckeffekterna. Den kommer faktiskt så nära att känslan av olust hänger i en bra stund efteråt. För den som vill kunna somna på kvällen rekommenderar jag att följa upp med något riktigt lättsamt. Typ En värsting till syster.

Silent Hill (2006)
Sharon går i sömnen och ropar förtvivlat efter Silent Hill. Hennes adoptivmor Rose hittar en stad med det namnet och i ett desperat försök att ta reda på vad som är fel tar hon med sin dotter dit. Rose slås medvetslös i en bilolycka, när hon vaknar är Sharon borta och staden täcks av en dimma av pyrande aska. Genom en förvriden verklighet, förföljd av deformerade varelser och stadsbor fast i en evig skärseld kommer hon allt närmare sanningen om den olycka som brände ner staden 30 år tidigare. 
Filmen lämnar mig med en märklig känsla av tomhet och det är kanske inte så märkligt. Kliv in i den fasansfulla staden Silent Hill, där mörkret söker varje själ och där helvetets skapelser lurar runt varje hörn, men vet detta - att när du väl kommit dit... finns ingen återvändo.
Filmen baseras på Konamis TV-spel med samma namn.

Poltergeist (1982)
TV-apparater är något som inte borde finnas i något hem, åtminstone inte om en börjar studera hur ondskan tar sig in hos folk i skräckfilmer. När Steve somnar framför TV:n en kväll börjar saker hända runt om i huset - kanariefågeln dör, mystiska stormar blåser upp och den yngsta dottern Carol Ann dras mot TV:n. De underliga händelserna fortsätter och Carol Ann spenderar mer och mer tid framför TV:n och myrornas krig för att prata med "TV-folket". En dag sugs hon in i garderoben och försvinner.

Barnhemmet (2007)
Få saker är så skrämmande som barn. Spökande barn. Laura spenderar sin barndoms lyckligaste år på ett barnhem vid havet. Trettio år senare återvänder hon med sin man, deras sjuårige son Simon och en dröm om att rusta upp det sedan länge övergivna barnhemmet för att driva det som förr. Deras nya hem och de mystiska omgivningarna väcker Simons fantasi och pojken börjar alltmer dras in i ett universum fyllt av fantasifulla sagor och inte helt oskyldiga lekar. Simons värld skrämmer Laura och väcker otäcka minnen från hennes egen barndom. Carlos förblir skeptisk och tror att Simon hittar på allt för att få uppmärksamhet, men Laura blir långsamt övertygad om att något gammalt, glömt och fruktansvärt lurar i det gamla huset.

Ringu (The Ring, 1998)
Det cirkulerar en legend ibland japanska tonåringar, om en film som du inte får titta på. Om du tittar på filmen ringer telefonen strax efteråt och 7 dagar senare kommer du att dö. Masami berättar för sin vän Imako om filmen men hon avfärdar historien som strunt. En vecka senare dör Imako. Journalisten Reiko får höra talas om hur Imako och några av hennes vänner - som alla påträffats döda - sett en märklig film. Reiko letar rätt på en kopia av filmen och medan hon tittar på detta märkliga ihopklipp av bilder börjar telefonen ringa...

Shutter (Thai version, 2004)
Vissa saker bör skräckfilmer ha lärt oss vid det här laget. Om en till exempel kör på någon så ska en inte smita från olycksplatsen för det valet kommer att förfölja dig för resten av ditt liv. Bokstavligen. När fotografen Thun och hans flickvän Jane är ute och åker kör de på en kvinna, men låter henne ligga död kvar på vägen. Senare upptäcker Thun oförklarliga fenomen som börjar framträda på hans foton...

The Blair witch project (1999)
Tre studenter försvinner spårlöst ute vid Blair Hill nära Burkittsville, Maryland, där de filmade en dokumentär om den lokala myten om Blair-häxan. Ett år senare hittas deras utrustning och det mesta av den film de hunnit filma. Det vi får se är just den filmen. Den som studenterna filmade innan de försvann...

Sinister (2012)
Ellison är en författare som specialiserat sig på verkligt makabra mordfall. Han bosätter sig nära brottsplatser för att kunna skriva så autentiskt som möjligt. Denna gång har han tagit steget längre och bosatt sig och sin familj i självaste huset som en familj blivit hängd. På vinden hittar han en låda med super-8-film som lämnats kvar efter de tidigare ägarna, och innehållet visar något riktigt, riktigt ruskig.

Jurtjyrkogården (1989)
För många familjer innebär det en början i livet att flytta, men för familjen Creed verkar det vara början till slutet. De har precis flyttat in bredvid en plats byggd av barns krossade drömmar - Jurtjyrkogården. Det är en liten bit mark som döljer en mystisk indians begravningsplats med kraft att återuppväcka de döda.
De har dessutom Stephen King som präst.

Ju-On: The Grudge (2002)
Något med japanska skräckfilmer gör mig så omåttligt illa till mods. Som i så många andra skräckfilmer har vi en oförrättad själ som inte fått ro och den förföljer alla som kommer in i huset för oförrätten. Inget konstigt med det. Det är vad oförrättade själar gör. Men japaner... de kan det där med obehag. Knappt hörbara ljud och bisarra rörelsemönster... Jag förväntar mig nästan att få se en förvriden japansk kvinna komma krypandes genom dörren när som helst. Om jag skulle ta och se något roligt istället... nej men titta där, Två och en halv män!

Evil dead (2013)
I nyinspelningen (typ) av Sam Raimis kult-skräckis från 1981 spenderar 5 ungdomar en helg i en avlägsen stuga. De upptäcker en bok som visar sig vara Book of the Dead samt en bandad översättning och tolkning av boken och dess besvärjelser. När de lyssnar på bandet så kallar de omedvetet till sig vilande demoner som tar dem i besittning.

Alla helgons blodiga natt (1978)
1963 dödar en ung pojke sin syster och skickas iväg till ett mentalsjukhus. 15 år senare rymmer han och återvänder till sin hemstad för att orsaka förödelse. Ingen Halloween är komplett utan denna klassiker.

Morgondagen blir lite av en önskelista till jultomten. 13 skrämmande böcker jag vill läsa.

4 kommentarer: