söndag 26 oktober 2014

Just nu läser jag...

... Efter Floden av P.C. Jersild. I vilket fall när jag har lite tid över för nöjesläsning. Mest av allt läser jag dock min kursbok, Energy systems and sustainability, samt en himla massa klimatrapporter och -strategier. En vecka kvar på kursen nu, sedan är det bara den där nöjesläsningen som gäller!

Efter Floden är postapokalyptisk dystopi där ett atomkrig utplånat större delen av mänskligheten. En liten människospillra hankar sig fram i det som brukade vara Stockholms yttre skärgård, där sanden smälts till glas, växtligheten är nästan obefintlig och det lilla djurliv som finns lever i ständig ekologisk oblalans. Edvin är i 30-årsåldern och försörjer sig som älskare åt sjökaptener. En dag överges han på en ö bebodd endast av åldrade straffångar och några bedagade nunnor...

Fler bokbloggsjerkor om veckans tema, vilken/vilka böcker läser du just nu? hittar du hos Annika.

8 kommentarer:

 1. Vi är alltså två som fått lägga skönlitteraturen åt sidan till förmån för studielitteraturen och som dessutom publicerar sina svar nästan samtidigt. Lustigt.

  Boken du tipsar om låter dessutom intressant. Den tror jag minsann att jag ska skriva upp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var uppenbarligen dags för en paus i pluggandet just vid den tiden. :)

   Jag har inte läst så mycket ännu men Efter floden verkar lovande. Skriv upp den!

   Radera
 2. Det där lät ju onekligen som en annorlunda bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, egentligen inte. Inte om en brukar läsa dystopier ;-)
   Största skillnaden är att den utspelar sig i Sverige. De flesta dystopier tenderar att utspela sig i USA eller Ryssland.

   Radera
  2. Svenska dystopier har jag läst väldigt få av så det känns som att denna boken skulle kunna ge något nytt inom en favoritgenre!

   Radera
  3. Svenska dystopier är en ganska liten delgenre känner jag så jag tänkte lite som du när jag valde den. Den kändes som något nytt.
   Fast egentligen är den skriven för 32 år sedan och anspelar på vad som skulle kunnat hända om kalla kriget hade tagit ett annat slut. :D

   Radera
 3. Låter - udda - minst sagt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar udda :-)
   Fast upplägget är som sagt inte så värst annorlunda från andra dystopier. Ändå är den inte som något jag läst förut. Av flera anledningar, t.ex. platsen och författarens språk.
   Den är bra! Jag är väldigt nyfiken hur historien ska utveckla sig med så otroligt få människor kvar i livet... Åh andra sidan så var karaktärerna i Vägen bara två.

   Radera