tisdag 28 oktober 2014

Once upon a midnight dreary...

Mastodontinlägget från 13/10 (här) kanske avslöjade att jag älskar allt läskigt. Planerna för veckan var att fylla bloggen med skräckrelaterade inlägg varje dag till och med fredag men det började inte så bra. Igår somnade jag i soffan... Jag får helt enkelt slå ihop gårdagens Tematrio med dagens Top Ten Tuesday - båda på temat rysligheter/ att läsa runt Halloween. Tre plus tio blir 13 va?

13 rysliga böcker utan inbördes ordning:

Det - Stephen King
Innan en bosätter sig i den lilla staden Derry i delstaten Main bör en tänkta till två gånger. Fler av Kings romaner utspelar sig här och det händer sällan något trevligt. Det är ändå en roman om vänskap och barndomens magi. Historien kretsar runt 7 vänner som i sin barndom svetsades samman under en mörk och ond sommar. 27 år senare återförenas de för att uppfylla det löfte de gav varandra den där ödesdigra sommaren. Ondskan bor under deras hemstad och dessa 7 tycks vara utsedda av ödet att bryta en hemsk cykel av ond bråd död. De slogs mot Det en gång förut, men nu är Det tillbaka och nu måste de få slut på ondskan för gott. 

The Woman in Black - Susan Hill
När den unge advokaten Arthur Kipps  reser till Eel Marsh House för att reda ut en avliden klients affärer förväntar han sig rutinmässiga formaliteter. Istället dras han in i en mardröm. Den gungande stolen i den övergivna barnkammaren, det kusliga ljudet av en hästvagn om natten, ett barns skrik i dimman och otäckast av allt - och för Kipps och så det mest tragiska - Kvinnan i svart. Detta är en klassisk spökhistoria med en atmosfär som får det att krypa i skinnet.

Evig natt - Michelle Paver
Spöken och isolerade platser, gärna ogästvänliga sådana får ju mitt hjärta att klappa lite extra. Det är alltså inte för intet som även nästa tips är en spökhistoria. En fattig och ganska hopplös man vid namn Jack följer med som radiotelegrafist på en forskningsexpedition till Gruhuken i Spetspergen på Svalbard. Expeditionen är otursförföljd och den arktiska sommaren är kort. Snart befinner sig Jack ensam kvar. Eller?

The Terror - Dan Simmons
Sommaren 1845 lämnar de två skeppen Erebus och Terror Storbrittaninen för att söka efter nordvästpassagen, men expeditionen blir försenad, drabbas av olyckor och fryser till slut fast i den arktiska isen. Vintern blir hårdare än de någonsin kunnat föreställa sig men det är något mer än kölden och svälten som tar död på besättningsmännen. Någonting rör sig där ute runt skeppen...

The Complete Tales and Poems - Edgar Allan Poe
Egentligen skulle detta kunna vara vilken historia som helst av Poe men "The Complete..." täcker ju det mesta. Hans berättelser om det mystiska och det makabra är ett måste i varje lista över rysligheter. Inläggets titel är för övrigt den inledande strofen i hans klassiska poem The Raven (Korpen), om nu någon mot förmodan missat det.

Something wicked this way comes - Ray Bradbury
Klockan tre på natten - den tid då själen sägs vara längst ifrån kroppen - en vecka föra Halloween kommer tåget inrullande. Tåget för med sig karnevalen, en karneval som inte är som någon annan och innan de vet ordet av är vännerna Ned och Jim indragna i en olycksbådande kamp mellan gott och ont.

Legend - Richard Matheson
Robert Neville är den siste människan på jorden - men han är inte ensam. En farsot har dragit fram och förvandlat resten av mänskligheten till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod. Hopplösheten i hans liv är total men han förmår inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i sin ödelagda hemstad och letar efter vilande fiender för att göra slut på dem med en påle i hjärtat och på natten barrikaderar han sig. Så dag händer något som stör hans monotoni, men är det en välsignelse eller en förbannelse?

Varsel - Stephen King
När Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern ser han det som en möjlighet att komma på fötter igen, efter att ha misslyckats som författare och fått sparken från sitt lärarjobb. Hans fru Wendy ser vintermånaderna uppe i bergen som en chans att läka relationen med Jack och förhindra att familjen splittras. Danny, deras femårige son, ser något helt annat...

Vid Vansinnets berg - H.P. Lovecraft
Under en expedition till Antarktis  upptäcker professor Dyer och hans kollegor urgamla spår av fasansfulla livsformer som tidigare är helt okända. Varelsernas urgamla ålder tillsammans med deras högt utvecklade egenskaper ställer till huvudbry på forskarna. Genom en serie mörka upptäckter, våldsamma episoder, missförstånd och skräckfyllda händelser får Dyer kunskap om jordens dolda historia och arv.

Samlade svenska kulter - Anders Fager
Här får vi ta del av ett antal skräcknoveller som alla är delar i ett större pussel. Tillsammans väver de en berättelse från en skrämmande och bisarr värld som är obehagligt lik vår egen. Det handlar om sådant som döljer sig strax under vardagens grå och trygga yta: uråldriga varelser som alltid har levat mitt ibland oss men samtidigt i det fördolda och mäktiga förhistoriska sällskap med mer makt än vad som är hälsosamt. Det är övernaturligheter som nästan går att ta på.

Drood - Dan Simmons
Den 9 juni 1865 är Charles Dickens inblandad i en tågolycka där tio personer omkommer och ett fyrtiotal skadas. Olyckan kommer att plåga honom resten av hans liv och på dagen fem år senare avlider han, 58 år gammal och mitt uppe i arbetet med The Mystery of Edwin Drood. Med författarkollegan Wilkie Collins som ledsagare får vi följa med allt djupare i en oemotståndlig värld av underjordiska tunnlar, opiumhålor, mesmerism och ond, bråd död. Vad hände egentligen med Dickens under tågolyckan? Vem - eller vad - är den mystiske Drood som Dickens hävdar dök upp på olycksplatsen och varför är Dickens så besatt av honom?

Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist
Stockholm en kväll i augusti, det är onaturligt varmt och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fällt lagt sig över stan. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av, paniken hänger i luften. Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt... Eller?
Rapporter från sjukhusen säger att de döda vaknar.

Frankentein eller den moderne Prometheus - Mary Shelley
Alla har vi stött på varianter av historien om den galne vetenskapsmannen och hans ohyggliga varelse, en varelse konstruerad av mänskliga likdelar och som väcks till liv med hjälp av elektricitet. Uttrycket "Frankensteins monster" är ett vedertaget begrepp men alla har nog inte stiftat bekantskap med källan till dessa spektakulära idéer: Mary Shelleys roman från 1818, en roman om den skrämmande människan och hur hon agerar när hon ställs öga mot öga med något främmande. Däri ligger skräcken i denna bok - den mänskliga ondskan, våra hjärnspöken och vår envetna vilja att försöka bemästra naturen.

Imorgon plockar jag fram 13 filmer för att sätta den där obehagliga känslan inför Halloween.

6 kommentarer:

 1. Mängder av underbara skräcktips här! Dan Simmons och Ray Bradbury åker genast upp på min vill läsa lista! Jag ser framemot filmlistan!

  SvaraRadera
 2. Så bra! Funderade här om dagen på något av Ray Bradbury som inte var; "Invasion på mars" eller "Fahrenheit 451", och nu fick jag ju ett uppslag här med; "Something wicked this way comes". Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod :-)
   Something wicked... kan också läsas på svenska. Då som Oktoberfolket.

   Radera
 3. Mycket skräck hos dig, jag brukar inte läsa den sortens litteratur, för jag sover så dåligt efteråt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tur där för rädslan släpper oftast direkt efteråt :)

   Radera