tisdag 24 maj 2011

Bokalfabet 2.0 - H

H som i Hanna följer helt naturligt gårdagens G som i efternamnet.

1. Fem ord på H. Häst. Högtidlig. Hosta. Häftig. Hemlighetsfull.
Ah! För att fortsätta på temat brittiska öarna och favoritgenrer så får dessa ord mig att tänka på Jonathan Strange och Mr Norrell. I en tid då man tog sig runt med häst (och vagn) och då möten människor emellan många gånger var högtidliga, fanns det en man med förfärlig (högfärds-)hosta och en massa häftig men ack så hemlighetsfull magi.

2. En karaktär med för- eller efternamn på H. Eller varför inte för- och efternamn?
Förnamn får räcka. I Paolo Bacigalupis Windup girld möter vi Hock Seng, en före detta kinesisk handelsmagnat som flytt från etnisk rensning i Malaysia. Med kläderna på kroppen som sina enda ägodelar kämpar han för att återupprätta sitt rykte och sin förmögenhet. Han är listig och allt eftersom boken fortskrider tycks han bli allt mer medveten om att rikedom inte är allt. Hur det i slutar har jag dock kvar att upptäcka – boken är inte slut än.

3. Tipsa om en författare du tycker har humor eller en bok som är humoristisk.
Lena Anderssons Duck city är svart humor och knivskarp satir med fokus på dagens konsumtionssamhälle. Mer bestämt mot den mat vi äter och de dubbla budskap vi dagligen blir utsatta för. Ingen kan undgå att Andersson lånat kulissen från Kalle Ankas värld.

2 kommentarer:

  1. Har inte gett mig på Jonathan Strange, den är så himla tjock. Men bra alltså?

    Jättekul att läsa din blogg, det är många böcker jag inte läst.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag gillade Jonathan Strange men det kräver förstås att man uppskattar torr brittisk humor :)

    SvaraRadera