tisdag 24 maj 2011

Glöm inte handduken!

Liftarens guide till galaxen har ett och annat att säga om handdukar:

En handduk är utan all konkurrens det mest användbara föremål den interstelläre liftaren kan ha med sig. Å ena sidan har den stort praktiskt värde – man kan svepa den om sig när man reser över Jaglan Betas kalla månar, man kan ha den under sig när man ligger i marmorsanden på Santraginus V:s soldränkta stränder och inandas de mättade ångorna från havet, man kan dra den över sig när man sover en natt under de röda stjärnor som lyser starkt över Krakafoons ökenland, använda den som segel på en liten flotte nedför den väldiga, långsamma floden Moth, doppa den i vatten och använda den som tillhygge i slagsmål, svepa den runt huvudet för att skydda sig mot giftiga gaser, eller mot en blick från den Dreglande Dårfinken på Traal ( ett osannolikt enfaldigt djur; det tror nämligen att om inte du kan se det, kan inte det se dig – ett verkligt dumt djur alltså, men mycket mycket glupskt), man kan vinka med sin handduk som nödsignal, och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren.
Å andra sidan, och det är än viktigare, kan en handduk ha ett oskattbart psykologiskt värde. Om till exempel en kloss (kloss = fastboende; icke liftare) upptäcker att en liftare har en egen handduk tror han av någon anledning automatiskt att liftaren också innehar tandborste, tvättlapp, tvål, en burk med skorpor, fältflaska, karta och kompass, snören, myggspray, regnkläder, rymddräkt etc. etc. Det blir då så mycket lättare för klossen att låna liftaren någon av dessa eller ett dussin andra artiklar som han händelsevis råkat ”förlora”. Klossen kommer att tro att en man som kan lifta kors och tvärs genom galaxen, leva som fåglarna på marken och kämpa mot dåliga odds och ta sig fram men ändå vet var han har sin handduk, en sådan man är någonting man kan räkna med.

I morgon firas Handduksdagen (Towel day) till minnet av Douglas Adams (författare av den eminenta trilogin i fem delar, som inleds med Liftarens guide till galaxen). Handduksdagen hölls för första gången 25 maj 2001, 14 dagar efter Adams död och har sedan dess firats samma datum varje år. Dagen uppmärksammas genom att man synligt bär med sig en handduk hela dagen, vart man än går. Handduken är nämligen ett viktigt inslag i Liftarens guide till galaxen och en person som vet var han har sin handduk – han är en person som kan ta hand om sig själv.

Jag har min handduk redo. Jag kommer förmodligen behöva en hel ask med näsdukar samt en och annan huvudvärkstablett också men det har ingenting med Douglas Adams att göra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar