måndag 2 februari 2015

Tematrio - Djur

Med halsont och frossa är det lockande att krypa i säng redan nu, men gör jag det lär jag vakna strax efter midnatt och vara pigg (just my luck, liksom!), därför försöker jag hålla mig vaken en stund till. Veckans tematrio handlar om djur. Berätta om tre böcker där djur spelar en stor roll eller t.o.m är huvudkaraktären! 

Coraline gillar att utforska sin omvärld, något som hon ofta gör på egen hand då hennes föräldrar, trots att de är kärleksfulla föräldrar, är mycket upptagna människor. En dag hittar Coraline en nyckel som går till en låst dörr i familjens lägenhet. Där det tidigare bara funnits en tegelvägg har det nu uppenbarat sig en lång, mörk korridor som leder till en annan lägenhet, till synes en exakt kopia av hennes egen. Här lever den anda mamman, som ser ut som Coralines riktiga mamma men har knappar istället för ögon. När den andra mamman försöker fånga henne i den andra världen tvingas Coraline inte bara rädda sig själv utan även sina intet ont anande riktiga föräldrar. Till sin hjälp har hon en svart katt som inte har något namn (eftersom, hävdar den, katter inte behöver ha namn för att skilja varandra åt). Tillsammans löser de mysteriet med den andra mammans värld.

Den fattige bondpojken Eragon hittar en stor, safirblå sten när han är ute och jagar i bergen. Han tar med den hem och planerar att sälja stenen för att ha råd med mat åt sin familj. En natt när han vaknar han av ihärdiga pipanden som han inser kommer från stenen, några minuter senare syns en spricka i stenens yta och en liten safirblå drake kläcks. Draken, vars namn är Safira, blir Eragons följeslagare i de äventyr han sedan ger sig ut på.

I I am legend är Robert Neville till synes den ende överlevaren i en pandemi vars symptom förvandlar de infekterade till vampyrer. Vi får följa Nevilles dagar när han försöker förstå, utforska och kanske även boka sjukdomen som han själv är immun mot. På nätterna barrikaderar han sig i sitt hus. Under en period då Nevilles mentala hälsa lider stort av ensamheten får han syn på en hund, vilken han lockar med mat och vatten. Hunden ger honom mycket efterlängtat sällskap och en ny mening med sitt liv.

18 kommentarer:

 1. Hundar ger mening med livet, det skriver jag helt och hållet under på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Husdjur är ett enormt bra sällskap! :-)

   Radera
 2. Hade ingen aning om att filmen I am legend baserades på en bok. Tack för upplysning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lär sig något nytt varje dag :-)

   Radera
 3. Tre böcker som jag inte känner till alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något att addera till att läsa-listan?

   Radera
 4. Coraline gillade jag verkligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är underbar, som det mesta från Gaiman!

   Radera
 5. Svar
  1. Klart att de är! Människor också. Fast det var hunden jag syftade på ;-)
   Den har ingen stor roll men stor betydelse :-)

   Radera
 6. Tre som jag hört talas om men inte läst, tack för påminnelsen! :)

  SvaraRadera
 7. Jag har enbart läst Coraline, men har naturligtvis hört talas om de andra två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska du läsa någon av de andra två skulle jag välja I am legend :)

   Radera
 8. Den sista har jag inte läst, har bara sett filmaffischerna, men du får den att låta bra :)

  SvaraRadera
 9. Det är br :-). Både boken och filmen, även om de är ganska olika.

  SvaraRadera
 10. Eragon har jag både läst och sett, I am legend har jag bara sett. Bra grejer :)

  SvaraRadera