onsdag 5 november 2014

Tematrio - Pappa

Veckans Tematrio rör inte helt oväntat pappor (ni glömmer väl inte fars dag på söndag?!). Tanken är att tipsa om tre böcker som handlar om pappor. Jag får svårt att välja... det finns ju en uppsjö av böcker där pappan spelar en stor roll! Nåväl, här kommer i alla fall tre:

Till att börja med har vi Stephen Kings Varsel (the Shining) och den inte helt sympatiske fadern Jack Torrance. Efter att ha misslyckats som författare och blivit uppsagd från sitt lärarjobb tar han ett jobb som vaktmästare på det isolerade Overlook Hotel över vintern. Han ser det som ett sätt att komma på fötter igen, men det går kanske inte helt som han har tänkt sig.

Stephen King har även mer kärleksfulla fäder i sina böcker. Jo faktiskt! I romanen Signal (the Cell) används mobiltelefoner för att momentant distribuera en signal till mänskligheten och alla som just i det ögonblicket använder sin telefon förvandlas till mordiska zombies. Vi får sedan följa Clay, som desperat letar efter sin son i hopp om att han på något mirakulöst sätt överlevt både signalen och de monster den skapade.

En bok som jag läste någon gång på mellanstadiet som som berörde mig så mycket att jag fortfarande kan framkalla känslan jag fick är Elsie McCutcheons Drömmen om en pappa. Lucy bor med sin mamma och styvfar och som drömmer stora drömmar om sin riktiga far. Hon fantiserar vitt och brett om pappan som hjältemodigt dog i en brand när han skulle rädda sin fru och dotter. Eller? När Lucy får veta att han lever börjar hennes kamp för att ta reda på vad som verkligen hände.

4 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite vad jag kände över lag när jag läste andra trion denna vecka. Det finns helt uppenbart en hel massa böcker om pappor!

   Radera
 2. King har jag aldrig fastnat för, men tvåan låter spännande. Så även trean, den måste jag kolla in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många har sagt att Signal inte är en av Kings bättre böcker, men jag håller inte med. Betydligt bättre än t.ex. Under the dome :)
   Drömmen om en pappa är en bok som uppenbarligen berörde mig djupt. I vilket fall när jag var 10. Jag tycker verkligen du ska kolla in den!

   Radera