måndag 17 november 2014

Tematrio - Dystopier och jordens undergång

Åh, det här är en trio i min smak! Passar extra bra nu när världen (där jag bor) täcks av mörker och dimma. Känns väldigt mycket Vägen där utanför fönstret. 
Tre dystopier/postapokalyptiska böcker alltså... jag skulle kunna plocka fram så många fler!

I Dimitrij Gluchovskijs Metro 2033: Den sista tillflykten ligger världen i ruiner, jordytan är kontaminerad av hög radioaktiv strålning och en sista människospillra har sökt skydd i världens kanske största atomsäkra bunker - Moskvas tunnelbanenät. Stationerna har omvandlats till små stater och någon form av världsordning har utvecklats. Överallt pågår kampen om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörker och en onämnbar fasa härskar i tunnlarna.

I George Orwells 1984 får vi följa Winston Smith som jobbar med att skriva om historien för Partiets räkning. Samhället han bor i är en totalitär stat i ständigt krig och svår fattigdom. Invånarna övervakas minutiöst och tvingas lyssna på Partiets propaganda. Partiet har till och med tagit fram ett nytt språk, kallat Nyspråk, för att kontrollera hur mycket invånarna klarar av att tänka kritiskt. Winston jobbar på ett av Partiets ministerier men motsätter sig hur de tvingar invånarna att leva sina liv, han är dessutom kär i den unga Julia. Det är två saker som inte tillåts och han lever i ständig oro för att bli tagen av Tankepolisen.

Flickan från ingenstans av Justin Cronin är en sidvändare av stora mått! Ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig ohämmat. Katastrofen är ett faktum och snart har världen för alltid förändrats. Allt som återstår för de chockade överlevarna är en kamp för tillvaron. En tillvaro som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde värre än så... Mitt i allt detta befinner sig FBI-agenten Brad Wolgast och 6-åriga Amy Harper Bellafonte. Wolgast är fast besluten att skydda Amy, men för Amy är detta bara början på en mycket längre resa - en resa mot den tid och plats då hon måste avsluta det som aldrig borde ha påbörjats. 

23 kommentarer:

 1. Det här var inte en genre som passade mig. Jag har inte läst en enda av böckerna i din trio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur att vi tycker olika, då kan en få tips på bra böcker genrer en aldrig skulle läst annars.

   Radera
 2. 1984 tog jag också med och de två andra du nämner har jag i bokhyllan. Jag har börjat gilla denna genre mer och mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också! Koppla sedan ihop den med allt annorlunda jag gillar så blir det klockrent!

   Radera
 3. Gluchovskij glömde jag!
  Flickan från ingenstans kände jag inte till.
  1984 har jag så klart läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många att välja på, en kan inte komma på alla. Flickan från ingenstans läste jag på engelska, då heter den the Passage.

   Radera
 4. Orwells bok ville förlagen inte ge ut förrän efter kriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag faktiskt inte men jag kan tänka mig hur diskussionen gick.

   Radera
 5. Spännande trio! Den sista blev jag mycket sugen på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den skarpt!
   Meeen... det är den första boken av tre. Den tredje och sista har ännu inte kommit ut och mr Cronin skjuter på utgivningsdatumet om och om igen. Störande!

   Radera
 6. Jag kunde inte hålla mig så jag gjorde en dubbeltrio! =) Så många bra böcker inom denna genre ju! Av dina så är den enda jag inte läst den översta men den låter verkligen som något jag borde kolla in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång det blir ett favoritämne ska jag också göra det. Så det så! :-D

   Radera
  2. Ibland måste man våga vara lite rebellisk! =)

   Radera
 7. Dimitrij Gluchovskijs bok blev jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 8. Fuskade glatt i min trio genom att utöka med tre bubblare... men vad gör man inte när det är en favoritgenre? De två översta har jag läst och tyckt om, den tredje står på läslistan :)

  SvaraRadera
 9. Det är bara 1984 som jag läst. Tack för tipset på de övriga två.

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Javisst! Så många bra böcker, så lite tid...

   Radera
 11. 1984 har jag med hos mig oxå, en av de få böcker i den här genren jag läst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du läst alldeles för få ;-)

   Radera