onsdag 4 september 2013

Unseen Academicals av Terry Pratchett

“The thing about football - the important thing about football - is that it is not just about football.” 

Att försöka förklara handlingen i en bok av Pratchett för någon som inte själv läser Pratchett är lite som att försöka förklara en konstig dröm en just haft. Det låter aldrig lika bra som det var. Jag gör ändå ett försök:

Trollkarlarna på Osynliga Universitetet har till sin fasa upptäckt att en av de mest generösa välgörarna har ett krav för att de ska få ta del av hans generositet, nämligen det att de måste ha ett fotbollslag och regelbundet (var 20:e år) delta i en match. Det är flera decenier sedan de senast spelade och de står nära ruinens brant. Egentligen står de inför det faktum att de måste nöja sig med tre mål mat om dagen, men för dessa matglada trollkarlar är det i princip samma sak.

Fotboll – som det spelar i Ankh-Morpork – är en brutal sport som allt som oftast slutar med döden (eller värre) och trollkarlarna har inga som helst intentioner att delta. Istället ger de sig i kast med att reformera sporten. Deras lag coachas näst intill perfektion av Nutt, som i hemlighet brottas med skammen av att faktiskt vara en ork.

Det handlar alltså om fotboll.

Fast ändå inte.

Det handlar om sportens del av i stadens själ, hur viktig den (sporten) är och hur den samma känsla ekar genom geneartionerna. Det är inte odelat positivt. Sportens mörka sidor läggs fram och vi får se hur girighet, rasism och huliganism är en del av det väsen som kallas fotboll. För det är viktigt att komma ihåg: grejen med fotboll är att det inte handlar om fotboll.

Jag skulle inte kalla detta min favorit bland Pratchetts böcker men den är en av de bättre. Kanske är jag lite partisk som en älskare av fotboll men det må så vara. Pratchetts sätt att förmedla sin till synes ändlösa fantasi med hjälp av humor och satir går inte att förklara. Han gör det i vilket fall strålande, även här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar