tisdag 3 september 2013

Top Ten Tuesday - Tio böcker som borde läsas i skolan

Veckans Top Ten Tuesday: 10 moderna böcker att para ihop med skolans måsten alt. 10 böcker som borde tas upp i skolan.

1. Härskarringen - J.R.R Tolkien: Härskarringen är en fantasyklassiker och Tolkiens massiva arbete med allt ifrån böckernas genomgripande tema till vokabulär och namnsättning är väl värt att studera. Det är dessutom hög tid för skolan att ta genren fantasy på allvar för det är inte dålig litteratur.

2. Never let me go - Kazuo Ishiguro: Inte så mycket för den dystopiska känslan i boken utan snarare för att lyfta frågan om människors lika värde.

3. Coraline - Neil Gaiman: För att den är som nutidens Alice i Underlandet fast ändå inte. Och för att Gaiman faktiskt är en av världens nu största författare, framför allt när det gäller barn- och ungdomslitteratur.
 
4. Samlade svenksa kulter - Anders Fager: En samling forntida myter i modern tappning känns som ett bra sätt att studera just de gamla myterna och deras ursprung.

5. Harry Potter - J.K Rowling: Ett fenomen och ett epos. För att studera popularitetens ursprung och Rowlings teknik med att väva in otaliga gamla myter och legender i sin egen historia. 

6. Twilight - Stepheney Meyer: För att det kan skrivas otaliga uppsatser om hur fel Meyers porträtt av vampyrer är! Lägger vi sedan in de ideal som boken lyfter fram har vi ett par timmars diskussion också.
 
7. Fragile things - Neil Gaiman: Jag kan egentligen gå med på valfri novellsamling. Om det läses lika få noveller nu som när jag gick i skolan så är det hög tid att införa fler sådana. Novellskrivandet är en konst vida skild från romanskrivandet och nog bör vi få ta del av dem båda?!
  
8. Vägen - Cormac McCarthy: För att dystopier har blivit enormt populärt och detta är den vackraste och hemskaste av dem alla.
 
9. Illusionen om Gud - Richard Dawkins: För att ämnet Kristendom övergick till att studera världens all religioner i ämnet Religionskunskap och jag anser att även frånvaron av religion bör behandlas.
 
10. Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger: För att den är annorlunda. Unik. Vacker. Så otrolig sorglig att till och med en torrboll som jag fällde en tår.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar