söndag 9 december 2012

Ett kärt återseende

Bilbo - en hobbits äventyr (i nyöversättning Hobbiten och i original The Hobbit or There and back again) är föregångaren till Tolkiens stora mästerverk Härskarringen. Den berättar historien om hur den hobbiten Bilbo, halvt motvilligt följer med Gandalf samt Thorin och hans 12 kumpaner i jakten på dvärgarnas guldskatt, hur han med hjälp av list och tur hjälper dvärgarna genom en hel del faror och hur han blev god vän med de vänliga men ack så knipsluga alverna. Det är också berättelsen om hur Ringen kom att hamna i hans, och senare Frodos ägo.

Att Peter Jackson gjort detta projekt till en trilogi har jag varit väldigt skeptisk till. Jag minns boken som kort och väldigt simpel. Hur kan en kort liten barnbok hålla för 3 gigantiska filmproduktioner?! 

Men det är väl en sisådär 15 år sedan jag senast läste om Bilbos äventyr tillsammans med Thorin och hans dvärgar senast och vad jag inte mindes var hur mycket Tolkien utelämnar. Det är många stycken som lite snabbt täcker långa sträckor av färden. Stycken som säger väldigt mycket på bara några få rader. Man ska inte underskatta Tolkien! Han kan med bara några enstaka ord berätta en hel historia och Bilbo - en hobbits äventyr är en enkel men mycket innehållsrik bok. Ju mer jag studerar den, desto mer kan jag läsa mellan raderna. Enkelt skriven för barn men icke desto mindre fylld av samma faror och fasor som vi finner i Härskarringen. Det är sannerligen en nygammal förälskelse som blossat upp. Jag tror att det blir en finfin filmtrilogi.

2 kommentarer: