måndag 1 oktober 2012

Tematrio - Vem får nobelpriset...

...enligt undertecknad?

Ja, för veckans tematrio handlar just om vilka tre författare vi tror/vill/hoppas/kräver ska få årets pris. Till skillnad från många andra anser jag författarnas ursprung och kön är totalt oviktigt. En bra författare är en bra författare. Punkt!

1. Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger är en fascinerande historia och en stilstudie i verklighetstrogna karaktärer men framför allt är det en gripande berättelse om kärlek och längtan. Aningen förvirrande och lite vrickat men som sagt - först och främst gripande.

2. Never let me go av Kazuo Ishiguro är obehaglig, tankeväckande och hjärtskärande. I en alternativ samtid har klonade barn växt upp för att utgöra reservdelar åt andra människor. Det är en berättelse om kärlek, rädsla, det osvikliga hoppet och den ödmjukhet alla vi människor borde vara utrustade med.

3. Mitt tredje alternativ är Haruki Murakami. Ingen speciell bok och samtidigt allihop. Fågeln som vrider upp världen ligger näst i att-läsa-högen. 

Tyvärr tror jag att samtliga mina tre alternativ skriver för opretentiöst och lättförståeligt men det hindrar mig inte från att hålla alla tummar jag har!

Typ två.

Tummar...

6 kommentarer:

 1. Murakami är den enda av dina tips som jag vet något om.

  SvaraRadera
 2. Kul att vi valde samma bok av Ishiguro! Jag håller med om Murakami. Fågeln som vrider upp världen är en av mina favoriter vad det gäller hans författarskap :)

  Tidsresenärens hustru är en sådan där bok jag är väldigt sugen på att läsa. Jag såg lite av filmen för ett tag sedan och blev väldigt nyfiken.

  SvaraRadera
 3. Lena - då har du fler bra böcker att läsa :)

  C.R.M - Ja verkligen! Men den är bra Never let me go! Ser verkligen fram emot Fågeln som vrider upp världen.

  Angående Tidsresenärens hustru så kan jag bara säga: Läs! Den kräver att man är öppen för det minst sagt underliga men du gillar ju Murakami så det ska nog inte vara något problem :)

  SvaraRadera
 4. Fina förslag! Murakami nämns ju med jämna mellanrum så kanske blir det hans tur?

  SvaraRadera
 5. Äh, en till tematrioare som önskar denna Never let me go. Blir nyfiken på att läsa den!

  SvaraRadera