måndag 6 juli 2015

Tematrio - Hav

Förra helgen var jag ute och skumpade på havet. Inte den senaste helgen, då skumpade jag bara i hammocken och ömsom läste, ömsom sov, men förra helgen hade jag en minisemester på Åland (inkl. både bröllop och shopping) så det är med havsluften i färskt minne jag tar mig an veckans Tematrio. Berätta om tre berättelser som handlar om hav eller har "hav" i titeln.

1. Människohamn av John Ajvide Lindqvist utspelar sig på en fiktiv ö långt ut i Roslagens skärgård och havet är på alla vis delaktig i berättelsens intrig. Den som trotsar havet utmanar krafter långt bortom all mänsklig fattningsförmåga, det vet de boende på den lilla skärgårdsön, det har de alltid vetat, men långsamt har deras uråldriga och hemliga pakt med det omslutande vattnet kommit att försvagas. Nu kan vad som helst hända. Berättelsen rör sig i gränslandet mellan handfast verklighet och oförklarlig mystik, och självfallet perfekt ackompanjerad av Ajvide Lindqvists öga för detaljer, miljöer och stämning.

2. Terry Pratchetts Nation utspelar sig på en söderhavsö under 1800-talet. När berättelsen tar sin början ska Mau genomgå riten som förvandlar honom från pojke till Mau. Det hela går ut på att han lämnas på en hemsökt ö för att på egen hand ta sig hem, men när Mau kommer hem har hans hemby och alla dess invånare försvunnit. En flodvåg har spolat bort hela hans samhälle. Detta skulle kunna bli en mörk och sorglig berättelse men eftersom det är Pratchett vi pratar om så nej. Mau lär på de mest dråpliga sätt känna en strandsatt men väluppfostrad ung brittiska vid namn Daphne och under berättelsens gång dyker fler överlevande upp. Tillsammans försöker de bygga upp en ny vardag där på den lilla ön långt ute i det stora havet. Det är roligt men inte utan att ge läsaren en tankeställare.

3. När Stephen Kings Duma Key tar sin början har Edgar Freemantle förlorat allt - sitt jobb, sin fru, delar av sitt tal samt en arm - och han funderar allvarligt på att ta livet av sig. I ett sista desperat försök att skapa sig ett liv lämnar han sin hemstad och beger sig till Duma Key, Florida. Med blicken mot havet återupptar han målandet, en gammal bortglömd hobby, och det dröjer inte länge förrän han inser att han faktiskt har talang utöver det vanliga. Hans tavlor tycks på något vis leva sina egna liv. Ofta händer det att han upptäcker detaljer han inte minns att han målat. När Edgar sedan lär känna den gamla Elisabeth Eastlake, en gammal konstintresserad dam med ett dunkelt förflutet blir det uppenbart att Edgars tavlor inte är några vanliga konstverk...

17 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av dessa tre. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre, enligt min mening, mycket bra böcker. Duma Key gav mig dessutom en obeskrivlig lust att måla.

   Radera
 2. dessa tre har jag inte läst! tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Ja just det, Människohamn! Inte en av Ajvide Lindqvist bästa tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att smaken är som baken, som de säger. Jag är kanske lite jävig eftersom jag spenderar stora delar av min tid i de trakterna men jag gillar den framför flera av hans böcker. Bäst hittills tycker jag dock Himmelstrand är. Den gav mig samma känsla som Silent Hill :D

   Radera
 4. Bra tips man får här - tack! Tvåan och trean blev jag klart frestad att läsa. :) Människohamn är den enda jag läst av din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda är lysande sommarläsning.

   Radera
 5. Tack för bra tips. Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har mycket bra läsning framför dig då :-)

   Radera
 6. Svar
  1. Älskar ordvitsar. Det är vad vi i min släkt kallar pappaskämt ;-)

   Radera
 7. Fattar inte hur jag kunde glömma både Människohamn och Duma Key.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, din trio var ju inte fy skam heller :)

   Radera
 8. Åh Människohamn och Duma Key! Två otroligt bra böcker! =) Både skrämde mig rejält också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig skrämde de också, och ändå fick jag en sådan lust att måla av Duma Key.

   Radera