måndag 31 mars 2014

Tematrio - Äventyr

Veckans tematrio avhandlar ämnet äventyrshistorier. Ni vet, de där historierna som verkligen kan locka fram resglädjen och äventyrslustan i en, som får en att vilja ge sig iväg för att söka spänning och rädda världar. Berätta om tre minnesvärda äventyrshistorier!

1. "It's a dangerous business Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you migt be swept off to." Bilbos citat ur Sagan om Ringen (filmen) fångar äventyrshistorians innersta väsen och därmed också den känsla jag får när jag läser just Sagan om Ringen. Jag vill sällan ge mig ut på strövtåg så mycket som när jag läser J.R.R Tolkiens storverk.

2. Jag tror att samtliga Terry Pratchetts Skivvärldsromaner innehåller ett visst mått av äventyr. Serien börjar med Magins färg i vilken trollkarlen(?) Rensvind väldigt motvillig plötsligt befinner sig ute på äventyr tillsammans med Skivvälrdens första turist, Tvåblomster. Hur det gick till är det ingen som vet. Allra minst Rensvind.

3. 2001 - A space Oddysey av Arthur C. Clarke är, som den svenska titeln låter påskina ett rymdäventyr som behandlar allt från människans ursprung till samverkan mellan mänsklig och artificiell intelligens. I en suggestiv berättelse får vi följa med på en komplex resa genom genom både tid och rum. Ett äventyrens äventyr om man så vill.

10 kommentarer:

 1. Har faktiskt inte läst någon av dina äventyr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så avundsjuk jag blir! Då har du äventyr att se fram emot :)

   Radera
 2. Vi hade The Hobbit som högläsning på mellanstadiet, men jag borde egentligen läsa den igen. Särskilt som jag planerar att äntligen läsa Ring-trilogin snart...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Hobbit är egentligen inte någon speciellt bra bok. Min 11-åriga brorson la den ifrån sig pga att den var tråkig och då gillar han ändå drakar och fantasy skarp! Hoppa över den och gå direkt på Härskarringen, det går precis lika bra!

   Radera
 3. Hade också med Terry Pratchett, med samma motivering. Men jag valde The Fifth Elephant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går ju precis lika bra :)

   Radera
 4. Rymdodyssén har jag inte läst men hört mycket om förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju väldigt speciell. Vi fick se filmen i skolan redan på mellanstadiet och satt som 12-åriga frågetecken allihop ;-)
   Nu är det en favorit. Jag älskar konstiga böcker!

   Radera
 5. Sagan om Ringen fick komma med hos mig med, så himla bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite av äventyrens äventyr :)

   Radera