söndag 27 januari 2013

Tematrio - Vinter

Veckans tematrio behandlar den underbara årstiden vinter. Om det mot förmodan undgått någon så älskar jag vinterns så när Lyran ber oss berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern är jag inte sen att svara. Eller jo, jag är sen men jag tvekade aldrig!

Evig natt av Michelle Paver utspelar sig under en vinter på Svalbard. I en ödslig bukt där inte ens de boende på ön sätter sig fot ska ett litet forskarteam spendera ett helt år. En efter en tvingas de lämna ön och när vintern kommer är Jack ensam kvar i lägret. Eller är han det?

The Terror av Dan Simmons utspelar sig inte under bara en vinter utan flera. Fastfrusna i isen tvingas Franklin-expeditionens män spendera fler tuffa arktiska vintrar (och somrar) någonstans i närheten av nordvästpassagen. Och inte heller de tycks vara helt ensamma där i kylan. 

The Shining av Stephen King är en vinterklassiker utöver det vanliga. När Jack Torrance tar med sig familjen för att se efter Overlook Hotel över vintern, blir det inte riktigt som han tänkt sig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar