söndag 18 oktober 2015

7 frågor om böcker och läsning

Titta vad jag hittade hos Vargnatts bokhylla! Den perfekta ursäkten att skjuta skolarbetet framför mig en halvtimme till.

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?
På många olika sätt! Från andra bokbloggare, genom att lusläsa t.ex. Science fiction-bokhandelns utskick, genom att vara med i English bookshops bokklubb osv. Just nu läser jag så klart de böcker som krävs för min kurs, i mångt och mycket romaner och noveller jag aldrig givit mig i kast med annars.

2. Hur kom det sig att du började gilla att läsa?
Läsningen har alltid varit viktig för mig. Jag är uppväxt i ett hem med en stor bokhylla och det lästes högt för mig och min bror varje kväll när vi var små. Senare övergick jag till att läsa själv och spenderade många timmar med det. Jag hade en down-period medan jag gick på universitetet, om en nu kan kalla det down-period att läsa tjocka kemi- och biologiböcker, men det tog fart igen efter att jag börjat blogga. Det gjorde jag för drygt 10 år sedan, även om det till en början inte var en bokblogg. 

3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?
Jag vet inte om den har förändrats så mycket. Jag har alltid varit svag för skräck och det är jag fortfarande. Jag har förstås hittat nya favoriter i sub-genrer till de genrer jag redan tycker om, samt att genrerna har växt kopiöst det senaste årtiondet vilket lett till ett betydligt större utbud.

4. Hur ofta köper du böcker
Periodvis köper jag massor av böcker men just nu, i och med kursen jag går, lånar jag faktiskt mest på biblioteket. Sedan kommer det ju så klart en bok i månaden från English bookshop...

5. Hur kom det sig att du började bokblogga?
Jag hade under en längre tid haft en allmän blogg där jag fick utlopp för mitt intresse att skriva, samt hade möjlighet att lätta lite på trycket. Den övergick allt mer till att bli en bokblogg i samband med att jag återupptog läsandet, men är inte en helt renodlad bokblogg än idag.

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?
Jag blir så sjukt besviken! Det kan faktiskt förstöra hela mitt omdöme om en bok, men som inbitet Stephen King-fan har jag samtidigt lärt mig att vara ganska förlåtande, förutsatt att det inte förstör något av det jag läst i resten av boken. 

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?
Aldrig! Det förstör ju läsupplevelsen. Det jag kan göra är att bläddra fram ett par sidor, men då mest för att se hur långdragen den där spännande scenen jag just nu ska påbörja kan tänkas bli, d.v.s. ska jag börja på den nu när jag egentligen ska sova, eller ska jag spara den till imorgon. Jag tycker att vi kallar det läsplanering!

4 kommentarer:

 1. Haha det är nog så, när man läser King så lär man sig att stå ut med en del flippade slut :p.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller - om man inte kan vara lite förlåtande så står man inte ut med King.

   Radera
 2. Läsplanering ja men det låter bra det och väldigt sunt. Hehe säger nattdrottningen som "bara" ska läsa ett kapitel till innan sångdags eller kanske ett till. Zoombie dagen efter :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Jag har alldeles för dålig respekt för morgondagen ;-p

   Radera