torsdag 5 juni 2014

Dessa böcker borde finnas i din strandväska

Det är alldeles för längesen vi sågs! Jag hade verkligen intentionen att delta i veckans Top ten tuesday men tisdagen kom och gick utan att jag var allt annat än dödstrött. Precis som jag varit i två månader nu. Tänk urvriden trasa! Det rörde sig om 10 böcker som borde finnas i din strandväska alternativt 10 böcker som borde finnas i min och eftersom jag sätter allt hopp om förnyad ork att läsa till sommaren och semestern så tyckte jag att det passade bra. Jag saknar läsningen! För den händelse att det finns fler som sitter i samma sits så ville jag dela med mig av de böcker jag tycker passar sommaren.

Min sommarläsning skiljer sig något från det jag läser resten av året. Inte mycket men ett par fina Agatha Christie och Maria Lang måste jag avnjuta varje år. Det är perfekt med lättsamma pusseldeckare till den lättja som bör infinna sig under minst ett par dagar varje sommar. De är lite lagom lättlästa, lagom lätta att lyfta, finurliga och innehåller brott och brottsbekämpning helt utan frosseri i obehagliga detaljer och gore. Perfekt för hängmattan med andra ord. Sedan finns det, precis som the Terror och Evig natt är perfekt skräcklitteratur för en stormig vinterkväll, skräck och fantasy som gör sig bäst en varm sommarkväll. Någon av nedan böcker bör du, om du inte redan läst dem, absolut ha i din strandväska i sommar!

Ett karibiskt mysterium - Agatha Christie
Sverige är, även på sommaren, ganska långt ifrån det karibiska klimatet men icke desto mindre har vi våra varma och soliga dagar. Då är det få saker som passar bättre än en mysig liten mordhistoria. Jag menar verkligen mysig! Miss Marple är på semester i Karibien när det inträffar ett mord men ond bråd död förtar inte solskenet, de somriga dofterna eller de bredbrättade solhattarnas charm. Mordet kryddar den lättjefulla vardagen på ön med precis lagom mycket spänning. Boken njuts bäst tillsammans med en varm bris och doften av hav.

The Windup girl - Paolo Bacigalupi
För den som föredrar en aktiv storstadssemester framför det tillbaka lutade livet på landet kan ett besök till 2200-talets Bangkok kanske vara drömresan. Packa i så fall för solgassande biopunk, där fossilt bränsle inte längre är tillgängligt och mattillgången är minst sagt kontrollerad. Luftskepp, bioteknologi och humanoida, genmodifierade androider är en del av vardagen. Historien avnjuts bäst på stranden, gärna under en riktigt het dag för att bäst ackompanjera berättelsen om en värld mitt i den globala uppvärmningens katastrofer. Bered dig på att känna dig solbränd och sandig.

The Passage - Justin Cronin
När vi nu är inne på apokalyps/postapokalyps kan vi resa till USA där ett militärt forskningsprojekt inte riktigt går som planerat. Detta är en i dubbel bemärkelse uppslukande berättelse om giriga människors likgiltighet inför sin omvärld, men också om vänskap, kärlek och den mänskliga driften att överleva. Ingen borde låta sig avskräckas av bokens digra sidantal, den är en typisk bladvändare med poetiskt men absolut inte svårt språk. Passar lika bra i skuggan under äppelträdet som på stranden och i soffan en eventuellt regnig dag.

Neverwhere - Neil Gaiman
I Underlondon kan man också vistas en regnig dag. Underlondon är precis som namnet antyder ett London under London, en stad under staden, i dess tunnelbanesystem och djupare. Detta är en av mina absoluta favoritböcker, alla kategorier! Har du inte läst den så gör det, gärna en dag då himlen är förmörkad av åskmoln. Det passar bra ihop med mörkret under jord och bidrar till en fin stämning. Finns ingen åska att tillgå går ett helt vanligt dagregn alldeles utmärkt.

Världskrig Z, en muntlig historik över zombiekriget - Max Brooks
Ingen sommar är komplett utan minst en zombieinvasion. En namnlös författare gjorde det till sin livsuppgift att samla in de överlevandes historia om vad som verkligen inträffade. Smugglare, militärer och vanliga civila berättar hur det var att stå öga mot öga mot den tidens odöda helvete. Boken intas utan tvekan under sträckläsning. Se bara till att befinna dig på en plats där du har ryggen fri! 

Människohamn - John Ajvide Lindqvist
För många är sommaren detsamma som skärgård, så vi reser dit en sväng. Långt ut i Norrtäljes skärgård utspelar sig en berättelse om kärlek, hat och magi. Det handlar om vardagen på öarna och om dolda krafter som sägs ha skapat den skärgård vi känner idag. Jag känner mig aningen partisk (hej sommarstugan!) men boken avnjuts förmodligen bäst i skärgården.

Kollektivt självmord - Arto Paasilinna
Det låter inte som någon munter historia men det är precis vad det är. Även om karaktärerna i boken inte känner att de har något att leva för och därför ger sig iväg för att tillsammans ta livet av sig bjuder resan på en hel del dråpligheter och många skratt. Passar lika bra i hängmattan som i soffan den där regniga dagen. Hur vida självmordsresan blir lyckad... ja, om de tvistar de lärde.

Den förskräckliga apan och andra berättelser - Stephen King
Ett par skräcknoveller sitter alltid fint så här när nätterna är en enda lång dunkel skymning. Flotten är det sommarlovsäventyr du är glad att du inte upplevt och besatta leksaker, som i Den förskräckliga apan, är alltid obehagligt. Innehåller också Dimman med ett betydligt bättre slut än det man av någon outgrundlig anledning knåpade ihop till filmatiseringen.

Det är ugglor i mossen - Maria Lang
Midsommar, flödande solsken och... mord. Få saker går upp mot en svensk sommar! Naturen skiftar i all världens nyanser av grönt, fåglarna kvittar och luften luktar svagt av gödsel och söta blommor. Lägg dig i hängmattan och avnjut en knepig gåta med en illslug gärningsman som utspelar sig i de västmanländska skogarna. Jag hoppas innerligt att du är förskonad från mygg där du ligger för på mossen, dit vi ska bege oss, är det gott om dem.

Unseen academicals - Terry Pratchett
Sist men absolut inte minst vill jag slå (ännu) ett slag för Terry Pratchett, denna fantastiska historieberättare som jag älskar, ingen sommar är komplett utan en bok av honom. Fantasy och samhällssatir i en sylvass kombination. Unseen academicals ger en mycket träffande bild av dumheten i rasism och främlingsfientlighet (Jingo är en annan på samma tema), samtidigt garanterar den läsaren ett gott skratt. Dessutom handlar den väldigt ingående om fotboll och fotboll är ju i allra högsta grad på tapeten. Kanske avnjuts boken lämpligen mellan matcherna i fotbolls-VM?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar