torsdag 31 oktober 2013

Tematrio - Halloween


Det blir naturligtvis lite extra av allt i form av spökhistorier och annat läskigt så här i Halloween-tider. En och annan skräckfilm blir det också. Jag kan här presentera tre skrämmande bra texter.

Skuggan över Innsmouth av H.P Lovecraft. Innsmouth har dåligt rykte och människorna där sägs vara speciella, på ett obehagligt vis. Nu står husen igenbommade och en stank av rutten fisk blåser in från havet. Om nätterna hörs mystiska ljud. Gutturala läten och hasande steg...

Mörkrädd av Andreas Roman. David lider av en panisk rädsla för mörker och i ett desperat försök att bota den hyr han en enslig stuga i de norrländska skogarna. Där ska han bo med endast sin katt - katten Trassel är för övrigt det sötaste man kan tänka sig, fler litterära katter till boknördarna! - och sina demoner. Demoner som tar fysiska proportioner. Eller? Finns det något ute i de mörka skogarna eller är David galen?

The Woman in Black av Susan Hill. Advokaten Arthur Kipps till den engelska landsbygden för att gå på sin klients begravning och gå igenom alla hennes papper. Klientens hem är ett ödsligt hus, avskuren från omvärlden av högvattnet stora delar av dygnet. Under begravningen visar sig en svartklädd kvinna med sjukligt, nästan skelettartat utseende. När Arthur tagit sig ut till huset och högvattnet stiger visar sig kvinnan igen. Lokalbefolkningens skvaller och skrock visar sig vara en ruskig spökhistoria. En ruskig spökhistoria för ruskigt höstväder.

2 kommentarer:

  1. Mörkrädd tyckte jag jättemycket om, den skrämde mig ordentligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mörkrädd skrämde mig också, inte för att jag är speciellt mörkrädd utan för att jag är rädd för att tappa kontrollen. Böcker som tar upp våra inre demoner är alltid den läskigaste sorten.

      Radera