söndag 21 april 2013

Bokbloggsjerka 19-22 april

Bokomslaget brukar anses som viktigt när det kommer till val av böcker, men hur viktig är bokens titel?

Det är frågan i veckans jerka från Annikas litteratur- och kulturblogg. Personligen tycker jag nog att titeln är rätt så viktig. När titeln sticker ut på något vis lockar det mig att läsa boken precis på samma sätt som när omslaget är riktigt snyggt. Jag fastnar framför allt för titlar som låter mig ana tonen i boken men samtidigt lämnar något åt fantasin. Ett exempel är Maria Langs Klappa inte katten. Dels ger den en aning om kattens roll i historien och dels är den lite förebådande. Förebådande och gärna olycksbådande titlar tilltalar mig. Titlar som t.ex. Ray Bradburys Something wicked this way comes och John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in slår an en speciell sträng hos mig. Jag älskar't!

Jag fastnar ofta för långa titlar. Susanna Clarkes Jonathans Strange & Mr Norrell tycker jag mycket om. Den har något förnämt och ganska torrt över sig. Typiskt brittiskt och sådant gillar jag. Långa, poetiska titlar är än bättre.

Även en kort titel kan vara tilltalande för mig men det krävs lite mer av en sådan. Statiska och alldagliga ting i titeln, exempelvis Isprinsessan eller gamla uttjatade klassiker som "Het passion" gör mig ganska uttråkad medan jag går igång mer på The Passage, som kan låta ana ett händelseförlopp av något slag och Pansarhjärta, som låter riktigt jävla obehagligt. Korta titlar med en längre "bi-titel" känner jag ofta mer för. Ett exempel på det kan vara Patrick Süskinds Parfymen - berättelsen om en mördare. Där fastnar jag för det något motsägelsefulla i en väldoftande parfym och en känslokall mördare.

På det hela taget så tycker jag ofta att titeln säger mycket om vilken typ av författare det rör sig om. Om titeln är intetsägande så känner jag ofta att innehållet nog också är det. Det är inte alltid det stämmer så klart men väldigt ofta. Jo, titeln har betydelse helt klart.
4 kommentarer:

 1. Oh, spännande blogg! Tror vi har en del bokgemensamt. Dock förfasar jag mig lite över just långa titlar i mitt jerkainlägg :) Men håller absolut med om att "Klappa inte katten" är en riktigt bra, olycksbådande titel! Titeln "Isprinsessan" har jag också tänkt på, tycker den låter lite löjlig. Vad tycker du om "Tyskungen"? Hälsning från Bokdetektiven

  SvaraRadera
 2. Jag måste säga att jag håller med dig om de långa titlar du tagit upp. De känns mest sliskiga. Typiskt bra exempel på tillfällen när författaren vill men inte kan komma på något effektfullt och poetiskt.
  Ang Tyskungen så tycker jag att den titeln är aningen bättre än Isprinsessan men fortfarande för korhuggen och väldigt oinspirerande.

  SvaraRadera
 3. Jag kan nog inte påstå att jag bryr mig om titlar, om de inte råkar innehålla ett trigger-ord och då är det ju inte titeln som drar, utan ordet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är vi ju olika (och tur är väl det). Själv är jag totalt ointresserad av texten på bokens baksida. :)

   Radera