måndag 14 maj 2012

Förföra demonen - att skriva för livet av Erica Jong

"Jag började skriva den här boken som råd till nykläckta författare." Så inleder Erica Jong boken Förföra demonen. Det rimmar väl med texten på baksidan som deklarerar att: Erica Jong vet vad det är att skriva. Och hon kan med all sin självrannsakan förmedla just det.

Problemet är att hon inte förmedlar ett endaste dugg till mig. Visst finns det ett och annat tips, precis som jag önskade men inspirerande var det inte. Inte det minsta. Boken handlar mestadels om hennes män, om att ligga här och ligga där, den (boken) känns långrandig och bitvis som en enda lång parad av name droping. Få saker är så avtändande som name droping bara för sakens skull för egentligen är det, i de allra flesta fall handlingen som har betydelse, inte vem man utför handlingen med. 

Språket är ändå underbart. Kanske är det just därför jag blir så besviken i övrigt. Jag vet ju att hon kan, så varför all denna smörja?!

Något som jag faktiskt fastnar för är följande stycke:

"Det här behovet av undervisning och misstron mot fantasin genomsyrar hela vårt samhälle. Det måste härstamma i Amerikas puritanska ursprung. Men när fantasin smyger sig in i barnens liv blir de så tacksamma. Det förklarar framgångarna med Harry Potter och Sagan om ringen. Barn behöver inte mer pluggande. Fantasi är vad de behöver"
 
Det är precis så mitt i prick och så inspirerande som jag önskade! Tyvärr kom det först 4 sidor från slutet och då hade jag redan bett om nåd i ca 150 sidor.

2 kommentarer:

  1. Ja, det var en liten pärla du lyfter fram, men då behöver jag nog inte läsa resten av boken...

    SvaraRadera
  2. Haha, nej om du inte gillar namedropping av sexpartners så är den inte mycket att ha.

    SvaraRadera