måndag 23 april 2012

Tematrio - Världsböcker

Jag firar världsbokdagen med att plocka bokpaket ur brevlådan. Nu tror jag att alla böcker jag beställt har kommit till rätta. Vi tar en tematrio på det!

En trio i världsböcker.


1. Sputnikälskling av Haruki Murakami är en kärleksroman som, även om den kan tyckas ordinär döljer något surrealistiskt och oförklarligt. Sumire är en känslig kvinna med en stor kärlek som hotar att utplåna henne. Murakamis drömvärld lurar i bakgrunden som ett ständigt hot och en lika ständig möjlighet och det är det där oförklarliga jag faller för. Tillsammans med språket och kulturen. Något med Japan och det japanska har alltid fascinerat mig. Jag kan inte förklara varför.

2. Dödsmatchen av Andy Dougan har jag skrivit om förr. Jag blev så gripen av den att jag inte kan låta bli att ta upp den igen. Den handlar om spillrorna av fotbollslaget Dynamo Kiev, som under andra världskriget tilläts att utöva sin sport för att lugna den illa behandlade befolkningen. När ryktet om lagets framgångar sprider sig sätter tyskarna ihop ett lag för att besegra dessa "undermänniskor" i två matcher. Dynamos spelare ställs inför dilemmat att spela en läggmatch eller besegra tyskarna och betala ett mycket högt pris. En fängslande historia om det lilla kriget mitt i det stora.

3. Illusionen om Gud av Richard Dawkins behandlar det ämne som orsakat flest krig i vår mänskliga historia. Religion. Han tar sig an Gud i alla hans existenser. Med humor och allvar visar han hur ofantligt osannolikt ett högre väsen är och hur religionen inte alls är en förutsättning för ett moralist leverne. Det är ett resonemang som skakar om på ett sätt som bara en bra bok kan och man får sig en rejäl tankeställare, inte bara gällande Guds vara eller icke vara, utan också hur vi ser på och behandlar varandra religioner emellan.

2 kommentarer:

  1. Jag borde läsa något av Murakami, men har av någon anledning blivit motsträvig.

    Snygg friss!

    SvaraRadera
  2. Tack tack, det går åt många papiljotter! ;)

    Jag kan också bli sådär motsträvig, framför allt om det rör sig om hyllade författare. Jag har fortfarande inte läst Millenium-trilogin och jag har ingen lust att göra det heller. Fast jag borde.

    SvaraRadera